Tanchiștii invizibili

„CINE” este Gheorghievskaia Lenta si DE CE?

In ultimii ani, preponderent în mai, pe strazile Chisinaului sunt întrezărite panglici viu colorate in oranj si negru. Acestea sunt prinse la piept sau agatate de antenele automobilelor iar uneori legate de gentile domnisoarelor. Cred eu, că nu va fi cu mirare, dacă întrebînd pe cineva despre motivul pentru care se poartă această panglică, vom primi un răspuns prompt si categoric precum că este vorba de panglica Sf. Gheorghe si că astfel cetatenii respectivi comemorează Marea Victorie din cel de al II-lea Razboi Mondial.  În acelasi timp, s-ar putea ca cineva sa ne vorbeasca despre buneii, care au luptat pentru libertatea acestei tari, care si-au riscat viata pentru un viitor mai bun si că în aşa mod se aduce un omagiu acestor persoane.

Cu toate acestea, la prima vedere, pare a fi foarte stranie si aparent inadmisibila legatura dintre puterea sovietica, Sfîntul Mare Mucenic Gheorghe, panglica recent redevenită celebră si zdrobirea dusmanului din asfintit de către poporul sovietic eliberator… si, intr-adevar, te gindesti cum asa? Parca mai ieri, practic nimeni nu stia despre existenta unui simbol, care atît de profund ar putea să ne reprezinte ca si invingatori sau eliberatori de neamuri si deodata Hop! cu totii vedem, vorbim si purtam ceea ce este panglica Sf Gheorghe cu o maniera atît de elegantă si distinctă încît îti creează impresia că aceasta a existat din totdeauna, iar pe parcursul anilor sovietici cu totii purtam alături de insigna de octombrel si panglica respectiva. Astfel in timp, devine tot mai greu de explicat, care este legatura dintre Sf. Mc. Gheorghe, un luptator inflacarat împotriva dusmanilor credintei si regimul comunist, care de fapt, a luptat feroce împotriva credintei propriu zise! După cum vom vedea în continuare, de fapt, nu exista nici o legatura!

Daca incercam sa depanam filele istoriei, atunci ce descoperim? Descoperim că aparitia panglicii respective tine de ordinul Sf. Mc. Gheorghe, ordin, care a fost instituit de Ecaterina a II-a încă la 29 noiembrie 1769.  Aflam ca ulterior ordinul respectiv se acorda în trei clase distincte (I, II si III).

Pe cit nu s-ar părea de straniu, prima persona căreia i s-a decernat ordinul respectiv a fost Ecaterina a II-a în propria-i persoană. Următorul laureat al ordinului Sf Mc. Gheorghe clasa I a fost chiar  celebrul graf Rumeantev, care a purtat o strălucită victorie împotriva turcilor in bătălia de la Cahul la 21 iulie 1770. Ulterior, pentru a păstra amintirea despre această victorie a fost înaltată si o Coloana pe teritoriul raionului Vulcanesti de astăzi.

Totusi, odata cu revolutia din octombrie, ordinul respectiv a fost exclus de catre puterea sovietica si a disparut cu desavirsire.

In perioada Razboiului Mondial II, autoritatile comuniste au decis instituirea unui nou titlu, cu denumirea ”de garda” (гвардейские звания).  Titlul respectiv era însotit de un ordin, care la rindul sau era atirnat de o panglica, denumirea careia in romana ar fi Panglica Unitatii de Garda (Гвардейская Лента).  

Panglica data era similara cu cea a Sf. Gheorghe din Rusia Tarista cu exceptia faptului ca culorile imprimate erau negru-oranj si nu negru –galben. Este foarte important de elucidat că, de fapt, panglica autentica ce tinea de ordinul Sf. Gheorghe din vremea Imperiului Rus era colorată în negru-galben si nu negru-oranj.

Prin urmare, considerăm că panglica cu care cetateanul de rind al zilelor noastre a facut cunostinta intre timp,este cu desavirsire mai aproape de cea pe care am denimit-o a Unitatii de Garda, decit panglica Sf. Gheorghe.

Acum de ce, in timpurile noastre autoritătile ruse au preferat să opteze pentru denumirea de Panglica Sf. Gheorghe in defavoarea celei reale, revenim cu o alta ocazie.

In concluzie, am putea spune că Panglica Sf. Gheorghe nu are nici o legatură cu evenimentele care au avut loc în cel de al II-lea Razboi Mondial, deorece ordinul Sf. Mc. Gheorghe a fost anulat de către autoritatile sovietice in 1917, iar culorile, care sunt utilizate de fapt, tin de coloristica unui alt ordin si nu au nimic în comun cu ordinul Sf. Mc. Gheorghe.

Prin urmare, ramine de vazut in ce masura un simbol real, adevarat sau nu, poate sa trezeasca raspunsuri diferite in Republica Moldova?

Este posibil oare? si daca este posibil de ce anumiti cetatenii cu tot mai multa ardoare pun in evidenta simboluri si lozinci ce tin de apropierea cu Rusia, pe de o parte, iar pe de alta parte altii, de multe ori drept raspuns la simbolurile pro-ruse, cu si mai multa direznie pun accentul pe culorile tricolorului si mesaje unioniste cu Romania?

Fără doar si poate, impactul promovării  simbol neclar, ramine sa fie analizat sau descoperit de fiecare in parte.

Credem, că pentru noi este importnat, sa intelegem ca simbolurile pina la urma ramin a fi  perecepute ca si simboluri, iar oamenii indeferent de atributul promovat (adevarat sau fals),  limba pe care o vorbesc, viziune sau preferinte, ramin a fi cu prioritate oameni,  si in contextul dat indiferent de aspiratiile venite din exterior, de intrigile si luptele interne, daca legatura dintre om si om va coexista prin prisma unei comunitati integre putem deveni cu adevărat un popor puternic si de succes!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la septembrie 6, 2012 de în Fără categorie şi etichetată .
%d blogeri au apreciat: