Tanchiștii invizibili

Despre principii sau valori?

Inițial am dorit să scriu câte ceva despre „principii și valori”, dar am scris iarăși despre „cultură”, oare sunt acestea valori????
În perioada războiului rece Uniunea Sovietică, în dezvoltarea sa, nu s-a axat doar pe majorarea volumelor de armamente, dar a încercat să dezvolte și latura multiculturală a populației sale.

Astfel pe parcursul anilor 1970-1980 ca obiective primordiale au fost realizarea proiectelor grandioase de construcție a diferitor edificii de cultură. Moscova și-a fixat drept țintă construirea în fiecare din cele 15 state din cadrul uniunii a cel puţin unuia din cele 3 obiective, și anume:

 • Teatru de operă
 • Manej de atletism
 • un circ.

Aceste obiective-simbol au fost o provocare pentru constructorii acelor timpuri. În mod obligator edificiile menționate trebuiau să mențină linia tradițională a construcțiilor autohtone, dar și să răspundă la toate criteriile și cerințele climaterice ale fiecărei regiuni.

La acest capitol Chișinăul a fost privilegiat, astfel încât la mijlocul anilor 80 acesta avea toate trei obiective finisate și din plin utilizate. ….

Astfel pe parcursul anului 1980 în municipiul Chișinău a fost finisată construcția Teatrului de Operă și Balet recent denumit „Maria Bieșu”, costul proiectului fiind în jur de 4 milioane ruble sovietice (1r.s.= 0,86$)*

*Apropo, bunul realizat și dat în exploatare în anul 1980, până la momentul de față nu a fost înregistrat la Oficiul Cadastral Teritorial, astfel încât bunul imobil (clădirea) nu este reflectată în registrul bunurilor imobile, deci – juridic nu există.

O altă realizare al aceleiași perioade este Circul din Chișinău dată în exploatare în anul 1981, care a costat bugetul în jur de 2 milioane de ruble.

Ulterior a fost realizată şi construcția Manejului de Atletism

Dar care este soarta acestor clădiri astăzi?
Unele din ele înfloresc, cum ar fi Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu”….

Deși „schimbarea la față” nu-i c-am mulțumește pe oamenii de artă…

Manejul de Atletism, neavând posibilităţi financiare de a fi renovat, este transmis în locațiuni pentru manifestații cu tentă religioasă, dar mai recent a fost inaugurată deschiderea unei săli de banchet.

Circul din Chișinău practic a fost distrus. Echipa managerială de astăzi caută vinovați în rândurile  fostei conduceri a entității, ba chiar și de la minister.

Acu recent, în spațiul din fața circului a fost permisă amplasarea unui cort mobil al trupei internaționale de circ. Este foarte benefică prezența unei trupe internaționale de circ în mun. Chișinău, doar că pentru amplasarea acelui cort, dar și a utilajului necesar, spațiul din fața circului a fost pur și simplu perforat cu țăruși de metal de diferite mărimi.

Oare chiar în întregul Chișinău, administrația publică locală nu a avut posibilitatea de a repartiza un alt teren pentru o astfel de manifestație?

Spațiul din fața circului este compus din mozaic triunghiular din granit și marmură, care pur și simplu a fost mistuit la amplasarea cortului.

Chiar dacă nu reprezintă decât un teren din fața unei clădiri, are și acesta o valoare, un cost, și distrugerea lui la fel ar trebui examinată exact ca și distrugerea unei proprietăți. Sau din cauza că este o moștenire a Uniunii Sovietice nu reprezintă o valoare?

Oare o valoare reprezintă doar un lucru realizat de cei de la guvernare, sau ceea ce este la modă? Sau o valoare reprezintă un bun, edificiu în care oamenii ce o realizau lăsau în procesul zidirii o picătură de suflet, o lacrimă, trudă, pe care o lăsau cu bucurie, din motivul că o făceau pentru tinerele generații?

Aș dori mult ca cineva să examineze dacă a fost oare depășit mandatul funcționarului ce a permis instalarea cortului. S-a gândit oare acesta la potențialele pagubele aduse instituției, și cine va suporta cheltuielile de restaurare a spațiului utilizat după plecarea circului mobil?

2 comentarii la “Despre principii sau valori?

 1. elena
  septembrie 26, 2012

  Felicitari pentru articolul publicat.
  Sunt de acord cu tot ce ati scris.
  Dupa parerea mea,ar fi fost bine de plasat si foto acestor edificii din anii 80, pentru comparatie.
  Va urez succes.

 2. Berlynn
  mai 23, 2017

  The cops gave you an estimate to the damage??????? I have never seen that bef2#e&r8o30;. LOL – MichiganWell I would get ahold of the insurance and yes your rates will go up, thats the nice thing about insurance. Pay all your life never have one wreck, have 1 40 years after and they raise the rates.I think if you go the full year you should get at least 1/2 that money back from insurer

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la septembrie 24, 2012 de în Fără categorie şi etichetată , .
%d blogeri au apreciat: