Tanchiștii invizibili

Bostanul sfinţeşte locul

În acest week-end, eu, împreună cu prietenii mei, am participat la lansarea Festivalului „Bostaniada 2012”. Acest festival s-a inițiat cu implicarea unei televiziuni din Chișinău și cu suportul băștinașilor din satul Lozova.

Organizatorii festivalului și-au pus drept obiectiv realizarea unui festival anual în ultima duminică a lunii octombrie, dedicat în exclusivitate „Bostanului”, dar asta în viitor… Anul acesta însă a fost un picuț altfel…

Din start, am rămas uluiți când, ajunși în Lozova, ne-a întâmpinat un agent de circulație rutieră, care foarte ospitalier, într-un gest „enchanté” ne-a arătat direcția spre stadionul localității unde se desfășura evenimentul.

Ajunși la destinația ne-a surprins o mare de oameni, prima impresie fiind că întreg Chișinăul s-a mutat la Lozova.Anul acesta, doar cu puterile organizatorilor, fără aportul administrației publice locale, s-a planificat un program modest:

 • Piaţă agricolă, cu dovleci, produse din dovleac, produse alimentare de casă, mărfuri de artizanat, unelte de gospodărie, vestimentaţie etc.

 • DovleacShow, cu muzică bună şi de chef cu artişti din sat şi vedete naţionale.

 • Mâncare gustoasă, din dovleac şi nu numai, grătar, must, izvar şi vin de casă

 • Expoziţia dovlecilor

 • Teatru Gastronomic (degustare de bucate incitante din dovleac).
 • Balul Cenuşăresei – paradă pe scena Bostaniadei, sub muzică de vals, a celor mai frumoase rochiţe ale Cenuşăresei (participă toţi doritorii).
 • Concursul pentru copii a desenelor „Dovleacul Minune”, pregătite la Festival sau aduse de acasă.
 • Parada măştilor Halloween, cu participarea copiilor şi adulţilor.
 • Dovleac Fashion Show – concurs de modă.
 • Concursul Lanternelor din dovleac.
 • Rugul Satului

Chiar dacă și-au planificat multe activități, din lipsă de experiență sau din alte motive, nu s-au realizat toate cele planificate, dar dacă să luăm în considerație că organizarea unui festival, în aer liber, nu poate fi realizat din prima nici la Chișinău pe nota zece, aș spune că cei de la Lozova s-au descurcat de minune.

Mi-a plăcut mult această manifestație astfel, remarc localnicii din Lozova, care au încercat a fi inventivi, cu fața spre consumatori, astfel încât fiecare gospodar care a participat la festival, a adus tot ce are el mai bun acasă: bostani mai deocheați, murături, dulcețuri, ba chiar și puieți și plante din grădină, și bine înțeles cu multă voie bună, adusă tot de acasă.

Din partea cealaltă, consumatorii erau la fel de dornici de zile calde și s-au lăsat cu toții evadați din orașul de beton…

Revenind, în oraș și la internet am analizat un pic tematica festivalurilor locale (agro-culturale) și remarc că aceste manifestații sunt des întâlnite în spațiul Carpato-Dunăreano-Pontic. Astfel aș remarca doar unele:

Festivalul „Huţulska brenza” din Rahiv, obiectivul căruia este degustarea caşului propus de diferite comunităţi ale raionului;

Festivalul „Huţulska ripa” (cartoful huţulilor). Tema de bază a festivalului este degustarea de mâncăruri pe bază de cartofi şi a altor feluri de mâncare tradiţionale, specifice huţulilor.

Târgul de fete de pe muntele Găina la care participă fetele de măritat sau fetele mari care vor sa fie pețite de feciori. Familiile cu fete de măritat vin cu corturi unde se expune zestrea fetelor. Schimbarea de năframă se produce la alegerea miresei, după care se prânzește (ospăț) cu cântec de lăutari. Localnicii cred că numai aici, pe Muntele Găina, o cununie aduce noroc și fericire.

Drept concluzie ar remarca că prin lansarea unui festival local ar putea servi drept un imbold primordial la prosperarea întregii localități și a zonelor adiacente acesteia, prin comerț – negoț dar și prin împărtășirea patrimoniului cultural din regiunea respectivă.

Personal, chiar dacă am remarcat mai multe lacune, mi-a plăcut mult Festivalul Dovleacului „Bostaniada 2012”, și pentru ai stimula, i-aș nota pe organizatori cu o notă de opt, sau chiar de nouă, cu urări de bine și cu dorința de a mai reveni la un eveniment atât de frumos.

P.S. Apropo, evenimentul din ultima duminică a lunii octombrie a fost mediatizat și de o televiziune cu prefixul „Pro”, doar că ultimii, sau din gelozia neimplicării lor în eveniment, sau din motive neînțelese au mediatizat doar cu culori sumbre evenimentul.

P.S.S. Reieșind din succesul festivalului, în week-endul care vine, o altă televiziune va iniția un concurs cu un generic identic, doar că de data asta deja la Chișinău…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la noiembrie 1, 2012 de în Tancul Cooltural şi etichetată , , , , .
%d blogeri au apreciat asta: