Tanchiștii invizibili

Edu.md – Mișn imposîbîl?

În timp ce sistemul de învățământ din Moldova stagnează și devine din ce in ce mai ineficient, în orice țară civilizată se caută noi și noi metode pentru a atrage lumea spre învățătură.
Pentru că orice țară are nevoie de oameni educați!

Chiar dacă e mai ușor să conduci mase de analfabeți, în ziua de azi nu îți mai poți permite să crești generații de zombi. Zombișori, zombuleți, zombi – maturi, zombi – politicieni…. Pe lângă faptul că pot să te ”halească”, ar mai fi un detaliu – fără oameni capabili și profesioniști n-ai nici o șansă să reziști prea mult, chiar dacă la un moment dat îți pare că l-ai apucat pe Dumnezeu de picioare. Lucrurile se schimbă cu viteze amețitoare și nu toți reușesc să țină pasul.
Așa că e firesc ca tot mai mulți să-și dea seama că una dintre cele mai importante resurse sunt OAMENII și mai ales capacitățile acestora. Astăzi, mai mult ca oricând, este nevoie de eficiență, de soluții alternative, de creativitate, de simplitate.

Vreau să aduc exemplul unor instituții și oamenii care au conștientizat valoarea ”instruiților” și au lansat proiecte care să aducă un plus educației moderne.
În primăvara acestui an, unele din cele mai importante universități din SUA: Harvard, Berkeley și MIT (Massachusetts Institute of Technology) au decis să își unească eforturile pentru a face mai accesibile cursurile lor univeristare și au lansat proiectul edX. Un proiect cu un început promițător și care are toate șansele să devină unul cu un impact major.

Întâmplător sau nu, primele cursuri pe edX sunt cele legate de Tehnologiile Informaționale.
Apropo de Tehnologiile Informaționale: tot mai multe voci se pronunță nemulțumite că angajații din domeniu au salarii neargumentat de mari, că sunt privilegiați, că nu fac nimic și primesc bani mulți pentru asta.

Vă încurajez pe toți să vă alegeți un curs online, de introducere în tehnologiile informaționale și să încercați să îl treceți de la început până la sfârșit, pentru a afla ce înseamnă totuși  ”programarea”.
Încercați de exemplu „MITx: 6.00x Introduction to Computer Science and Programming”. Cine știe, poate chiar o să vă placă și o să descoperiți în voi un talent nebănuit. Iar în cazul în care doriți să vă mai antrenați mintea și în alte domenii, există și alte platforme de studii online: http://www.coursera.org sau http://www.udacity.com

Dar mai ales, recomand celor de prin ministere și universități să mai deschidă aceste site-uri, să mai asculte și ei un curs, poate-poate mai învață și ei ceva.

 
Mi-ar plăcea ca în instituțiile noastre de învățământ să realizeze că:

  • Programele de calculator nu se mai scriu pe foaie de vreo 20 de ani.
  • Că un examen de 6 ore cu minim 10 foi copiate nu înseamnă că studentul e de nota 10.
  • Că 70 de pagini la o teză care se prăfuiește prin arhive nu trebuie nimănui, în afară de cei ce vând aceste lucrări altor studenți.
  • Că sutele de referate pe care le scriu studenții lunar (sau săptămânal) nu îi învață să învețe ci să copieze.
Și încă ceva – cred că ar fi bine să se renunțe la fraza: „trebuie să promovăm tineretul… „. Nu de tineri (doar pentru că sunt tineri), maturi sau bătrâni avem nevoie, nu de bărbați sau femei, heterosexuali sau gay, ortodocși sau musulmani, negri sau albi. AVEM NEVOIE DE SPECIALIȘTI, DE PROFESIONIȘTI, DE OAMENI HARNICI ȘI CREATIVI, indiferent de vârstă, culoare, sex, religie. Oameni care știu să se perfecționeze și continuu învață ceva nou.

Este oare asta o misiune imposibilă în Moldova?

Reclame

Un comentariu la “Edu.md – Mișn imposîbîl?

  1. Gabi
    noiembrie 22, 2012

    M-am inscris pe coursera.org! E genial siteul! Cursurile sunt mai bune decat cele de la facultate!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la noiembrie 21, 2012 de în Blog şi etichetată , , , , .
%d blogeri au apreciat asta: