Tanchiștii invizibili

Monoloagele, partea II

Ma gindeam intr-o  vreme sa scriu ce vise am, ca-s tare ciudate si intelegerea lor ma depaseste. Si cred ca toti trec prin momente de soc dimineata, de genul: Of Doamne, da oare de ce am visat ca stau pe marginea acoperisului cu presedintele tarii si joc bilot.

NightmaresIntelegerea cosmarurilor mi se pare insa cel mai interesant moment. Pentru ca uneori, ceea ce in vis ti se pare ca e un adevarat calvar, dimineata, cind te trezesti si-ti aduci aminte, pare o gluma caraghioasa. De exemplu, visezi noaptea ca te caci in lift si stai cu frica ca amush te prinde cineva, suferi mai in scurt pina dimineata de frica si rusine. Iar dimineata te umfla risu ca mintea ta intortocheata ti-a nascut asa un vis.

Evident ca exista si cosmaruri care te urmaresc si ziua si chiar te temi sa adormi citeva nopti la rind, de teama ca ar putea sa-ti revina imaginile groaznice din seria intii. Dintre astea am patit recent. Am visat ca ma bate omu’, imi da una de ma baga in spital. Asta in conditiile in care, niciodata n-am vazut si n-am avut nici urma de agresivitate in familia mea, la parinti, la rude, la prieteni, in casa mea… Doar la TV, la altii, dar asta, nu-I asa ca ne afecteaza mult prea putin?

Mi-am dat seama dupa ceva timp ca acest cosmar l-am avut la citeva saptamini dupa ce am vazut la TV un spot despre violenta de gen. Era un spot in care s-a filmat Cristina Iovu, medialiata noastra cu bronz la Olimpiada din acest an, Danila Artiomov, campion european printre juniori la inot, Doina Roscovanu, vice- campioana europeana de lupte libere, Veaceslav Gojan, medaliat cu bronz la JO 2008 si Virginiu Arapu, campionul Moldovei la Powerlifting.

Ei sunt oameni puternici, care vorbesc in acest spot de violenta impotriva femeilor.

Spune nu!

Scriam intr-un articol recent de pe blog despre o campanie seaca desfasurata vara asta: “Spune nu pirateriei”. Cea despre care scriu acum de asemenea are mesajul “spune nu”… violentei impotriva femeilor. Dar e alt teatru aici. Facut cu cap, gindit corect, cu mesaj adecvat, fara metafore.

63% dintre femeile Moldovei au declarat că au fost supuse violenței din partea soțului sau a partenerului. 63% asta e o cifra socanta. Aproape fiecare a treia femeie pe linga care treci pe strada, pe care o vezi in parc  sau in transport, poate fi victima violentei in familie. Isi ia portia de pumni sau de vorbe dure in fiecare seara, de la omul care i-a promis candva  “impreuna pin’la moarte”, sau de la tatal ei, sau de la fratele ei, in fine, de un  asa numit barbat din casa ei.

Peste 94% dintre cei care sună la telefonul de încredere – sunt femei. Ma mir ca au curajul si ma gindesc cu groaza la stadiul in care trebuie sa ajunga ca sa dea un sunet disperat la un telefon de incredere unde sa spuna ca a fost violata de propriul barbat.

40% dintre femei au declarat că sunt victime ale violenței fizice. Femeile din Moldova sunt batute, de catre niste nefericiti, bolnavi de cap, alcoolici, saraci si neputinciosi, agresivi sau prea molii, care isi varsa “barbatia” peste cele care nu ar putea sa le-o intoarca inapoi. Societate bolnava.

Legislația Republicii Moldova pedepsește aspru violența în familie. Iar intr-o stire despre aceasta campanie, care s-a numit „16 zile de activism împotriva violenţei de gen”, citim ca „in pofida faptului că legislaţia Republicii Moldova a fost îmbunătăţită, prin introducerea sistemului ordonanţei de protecţie, fenomenul violenţei în familie persistă încă la cote înalte. Conform datelor oficiale, în primele zece luni ale anului la organele de poliţie au fost depuse peste 2 mii de sesizări privind cazuri de violenţă în familie. De asemenea, au fost înregistrate 22 de cazuri de omor în familie şi 23 de vătămări corporale grave (www.info-prim.md)

Fii bărbat! Spune nu violenței împotriva femeilor! Bărbații adevărați nu bat femeile. Oprește violența împotriva femeilor.

Mai pe scurt, unele realitati din Moldova, scoase la suprafata prin niste campanii TV, iti pot da cosmaruri. Eu cel putin m-am trezit speriata rau de tot in noaptea in care am visat ca primesc un pumn in cap de la omu drag. A fost de-a dreptul inspaimintator. Si asta  pentru mine a fost intr-o noapte, in vis. Pentru 63%  dintre femeile Moldovei acesta este o realitate zilnica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la decembrie 20, 2012 de în Jurnal din Tantareni şi etichetată , , , , , , , .
%d blogeri au apreciat: