Tanchiștii invizibili

Filat…elisti

Timbru_PennyBlack

Acest articol nu este despre omu politic, ci despre timbre. Asa ca s-ar putea sa nu adun prea multi cititori. Imi doresc sa va spun cateva curiozitati despre filatelie, una dintre cele mai populare hobby-uri din lume.
Oamenii colectioneaza aproape orice: servetele, ingerasi, papusi, mingi, autografe, insecte, bilute, halbe de bere, spiridusi, etc. Se pare ca cei mai populari colectionari sunt pasionatii de timbre. Ei investesc bani si timp pentru ca sa adune in clasoare voluminoase o istorie desenata sau fotografiata. Iar aceasta istorie este despre orice: personalitati, cladiri, evenimente, avioane, corabii, tari, peisaje, etc. Despre timbre se spune ca nu exista lucru care sa nu fi fost imortalizat pe ele.
Totul a inceput in 1840, cand a fost emis primul timbru poștal în Marea Britanie. Acestui prim timbru i se spune Penny Black: costa un penny si era de culoare neagra. Introducerea timbrului in circulatie a reprezentat una din actiunile guvernului britanic de a reforma și de a îmbunătăți sistemul poștal, care în secolul al XIX-lea se pare ca era foarte corupt. Pe masura ce au aparut tot mai mai multe timbre, a inceput sa creasca si interesul istoricilor și a colecționarilor pentru ele.
Colectionarea timbrelor poate fi atât un hobby, cat și o formă de studiu istoric, pentru ca fiecare tara emite timbre poștale in strinsa legatura cu istoria sa.
In timbre poti gasi si adevaruri si neadevaruri istorice, unele din ele fiind de-a dreptul caraghioase. De exemplu, un timbrul emis in 1961 in Basarabia sovietica serbeaza 20 ani de la infiintarea republicii moldovenesti, iar in doar patru ani a fost emis un nou timbru postal cu serbarea a 40 de ani de la infiintarea republicii.

TimbreMoldova

Un alt timbru interesant este cel emis de Federatia Rusa cu ocazia lansarii North Stream-ului. Se cauta grandoarea chiar si acolo unde aceasta nu este. In deosebi Rusia prefera datele rotunde si emite foarte multe editii cu „20, 50, 100 de ani de la ….”.

Timbru_NorthStream

Un loc aparte in lumea timbrelor o ocupa timbrele personalizate. Acestea au aparut pentru prima data in 2004, in SUA si erau utilizate, de cateva companii, pentru necesitatile sale interne. Acum, aproape toate tarile ofera servicii de personalizare a timbrelor. Astfel, daca doriti sa expediati o scrisoare unei persoane dragi, cu zimbetul vostru pe plic, o puteti face fara probleme la Biroul Marca personalizată inaugurat in 2009.
Exista multe discutii, legate de faptul, daca pot sau nu aceste timbre considerate de colectie, preavalind parerea ca aceastea nu sunt timbre de colectie. Dar daca totusi ajunge vre-o una pe la noi, o putem oricind pune la categoria curiozitati. 🙂

Pentru cei care vor sa vada o bucatica din lumea timbrelor, sa stiti ca in Chisinau filatelistii se intrunesc in fiecare duminica intre orele 9:00 si 13:00 la Posta centrala.

PS: Am aflat recent ca o mana de entuziasti incearca sa inregistreze o organizatia non-guvernamentala „Uniunea Filatelistilor din Moldova”. Sper sa reuseasca.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la martie 14, 2013 de în Blog şi etichetată , , , , , .
%d blogeri au apreciat asta: