Tanchiștii invizibili

Confruntarea dintre IDEALURI si REALITATI in SOCIETATE

slideshow_survey
Locuim in Republica Moldova. De regula se considera ca aici, in mare parte, lucrurile nu merg bine. Fara prea mare surprindere, lesne descoperim ca sunt o multitudine de pozitii, unde statul nostru sta mai prost decit altele. Analizam, elaboram strategii, concepte si reforme, incercam din rasputeri prin diverse metode sa explicam si sa preintimpinam acest fenomen, dar totusi parca batem pasul pe loc.
As vrea in contextul dat sa ne aducem aminte ca „Statul suntem noi”. Ce ar insemna aceasta afirmatie? Prin teoria contractului social reflectata in special de Hobbes, Locke și Rousseau, admitem ca aparitia societatii civile, a statului si a dreptului a fost initiata in rezultatul unei intelegeri agreate de oameni. Prin Contract social, oamenii decid sa renunte partial la suveranitatea individuala si o cedeaza guvernantilor in scopul garantarii unei orinduiri sociale reglementata prin normele de drept. Astfel, contractul social este o intelegere dintre oameni, prin care s-a decis stabilirea mai multor reguli ce vor dicta modalitatea de guvernare a acestora, iar organul legitim de guvernare urmeaza sa reiasa exclusiv din manifestarea vointei celor condusi.
„Fiecare popor isi merita conducatorul”. Fiecare cetatean al zilelor noastre isi alege conducatorul care il reprezinta si care crede ca este mai potrivit pentru a executa actul guvernarii. Cei care conduc un popor , nu sunt decat alesii acelui popor , reprezentandu-l din toate aspectele: cultura, educatie, mentalitate, vitalitate si verticalitate, impreuna cu tot ansamblul de valori si vicii pe care le detine o societate concreta. In acest sens, daca alegem ceea ce ne place atunci cind cumparam o haina, atunci cind alegem cu cine sa comunicam, cu cine sa prietenim, sa impartasim anumite trairi sau bucurii sau dimpotriva sa evitam a face acest lucru asumindu-ne pe deplin responsabilitatea, ma intreb, de ce la capitolul alegerea guvernantilor nu facem acelasi lucru?
Daca recunoastem ca suntem un stat si avem o comunitate integra inseamna ca ne asumam responsabilitatea pentru intreaga societate, iar daca societatea a ales ce a ales insemna ca urmeaza sa lucram in societate si cu societatea, deorece in caz contrar ne frigem cu totii. Retragerea mea in gaoacea care se limiteaza doar la familia mea si doar la interesele mele de moment nu ma va elibera de consecintele pe care le voi trai zi de zi ca membru al societatii in care ma pomenesc daca nu ma implic.
În „Republica”, Platon promoveaza conceptul conform căruia cei mai buni trebuie să guverneze, deoarece el percepe „politica” în sensul de educaţie şi purificare. Cel care guvernează trebuie să educe si sa monitorizeze poporul în scopul atingerii binelui, deoarece el singur cunoaşte ce este binele. Sarcina primordiala a „politicii” nu consta in gestionarea afacerilor administrative şi economice comune. Primordial, „activitatea politica”, conform lui Platon, trebuie să contribuie ca oamenii să fie mai buni şi să convertească societatea la valori adevarate. Astfel, guvernează cei care sunt capabili să aibă acces la valorile supreme, acei pentru care puterea este văzută ca fiind o datorie, o sarcină impusă lor, un serviciu pentru societate, şi nu o satisfacere a intereselor proprii.
PlatonRepublica le corvo mecanique
Cred ca la aspectele ce tin de identificarea greselilor sau omisiunilor admise de catre clasa guvernanta, nu ne descurcam foarte prost. Suntem constienti de neconcordanta dintre Guvernarea de azi si idealurile politice mentionate mai sus sau chiar si cele mai generale criterii de moralitate. Totusi, nu pot intelege de ce societatea care a incredintat puterea guvernarii in minile celor alesi, nu-i sanctioneaza pe acestia daca nu corespund criteriilor pretinse. Asa precum sanctionarea societatii de catre guvernare vine sa corecteze comportamentul fiecarui individ in parte ca membru al societatii, atunci cind acesta trece peste limitile admisibile stabilite de lege, tot asa si fiecare individ in parte poate sanctiona guvernarea in scopul ajustarii acesteia conform cerintelor asteptate de catre majoritate. Rolul fiecarui individ in societate este cu adevarat incomensurabil si acest fapt nu poate fi neglijat.
In acelasi context, un membru al societatii va fi indreptatit sa pretinda de la alt mebru executarea si respectarea obligatiilor asumate, in momentul in care singur isi onoreaza obligatiile sale fata de sine insasi, precum si fata de societate. Societatea functioneaza ca un organism integru si va merge bine doar in momentul cind fiecare celula sau tesut isi va indeplini in mod constiincios munca (daca este functionar, trebuia sa-si faca datoria de functionar la cota maxima, daca este profesor, face acelasi lucru, indeferent ce esti: savant, pompier, salvator, zidar, maturator sau medic, fiu, tata, mama, frate sau bunel cu totii avem sarcina de a ne onora obligatiile noastre la un nivel cit mai inalt unul fata de celalalt) astfel incit sa se bucure intreaga structura de performantele realizate. Consider ca aceasta formula implementata corect de majoritatea din noi, neindoielnic poate schimba lucrurile spre bine si in Republica Moldova, important este sa tinem minte ca fiecare din noi impartaseste in mod cert responsabilitatea pentru tot ce se intimpla in statul nostru, iar schimbarea spre bine o incepem, intii de toate, din noi!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la aprilie 5, 2013 de în Blog.
%d blogeri au apreciat asta: