Tanchiștii invizibili

O bere care sa ii dea cifrei 1873 un gust, o senzatie, o istorie

Saptamana trecuta, EFES Vitanta, anunta cu mare fast faptul ca a implinit 140 de ani. Dupa cum putem citi din comunicatele oficiale: “Istoria berii Chișinău a început în primăvara anului 1873, când iscusitul negustor german pe nume Raps a întemeiat prima fabrică de bere din Chişinău, aceasta fiind şi prima fabrică de bere din Moldova.”.

Insa, in 1973, si-a inceput activitatea si o alta fabrica de bere – fabrica de bere „Bohemia”, amplasata pe Sfatul Ţării, 25. Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.
Partea veche a fabricii de bere datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, o clădire în două niveluri. În perioada postbelică a fost adăugată partea cu patru etaje. Arhitectura este ascetică, brâie de delimitare a nivelelor, fronton triunghiular format de acoperişul în două pante.

prima_fabrica_de_bereIstoria acestei fabrici incepe inca in vara anului 1859, cand Vilghelmina şi Ecaterina Matilda, mama si sora arhitectului A.I. Bernardazzi, sosesc în Chişinău, unde cumpără o casă de locuit cu o curte cu o suprafaţă de 600 stânjeni pătraţi, aflată la colţul cartierului, mărginit de străzile Podoliei (Bucureşti) şi Meşceanskaia (Sfatul Ţării). (Sursa: www.monument.sit.md)

In 1873 este construita fabrica de bere, iar conform testamentului din 1874, o parte a proprietăţii imobiliare cu fabrica de bere în trei niveluri, împreună cu alte construcţii trece în proprietatea Ecaterinei-Matildei Ţigler, născută Bernardazzi.

In 1890 uzina falimenteaza si trece in proprietatea bancii municipale iar in 1897 este rascumparata de catre Ide Schpirt.

Este interesant faptul ca, desi uzina este mentionata in docummente ca nr 2,  Ide Schpirt o mentioneaza peste tot ca prima fabrica de bere din Basarabia.

Dupa razboi, pana in 1971 aceasta era unica fabrica de bere din Chisinau. Datorita cresterii cerrerii a aparut si necesitatea construiirii unei noi fabrici cu capacitate de imbuteliere mai mare. Astfel a a aparut fabrica de bere nr 2 – “Vitanta de astazi”.

Pana aproape de 1980 aceasta este mentionata ca prima fabrica de bere din Chisinau, iar berea a fost produsa aici pana in 1985

Aurie Chisinau

In 2000 terenul cu tot cu fabrica de bere este vindut companiei imobiliare SUMMA. Din acest moment, Vitanta a uitat de existenta primei fabrici de bere din Chisnau, si si-a adus aminte de fabrica lui Raps.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Ce frumos ar fi, ca la 140 de ani, Vitanta, sa nu lanseze doar bere jubiliara, ci sa ne mai anunte ca va restaura prima fabrica de bere din Chisnau si va deschide in cadrul acesteia Muzeului Berii. Iar pe linga acesta si o mini berarie, unde vizitatorii pot gusta o halba de bere proaspata si racoritoare.

O bere care sa ii dea cifrei 1873 un gust, o senzatie, o istorie.

Realitatea insa e alta. Si astazi, ca si marea majoritate a monumentelor de arhitectura din centrul capitalei, prima fabrica de bere din Chisinau, este lasata prada nepasarii si timpului neiertator. Iar pentru a facilita distrugerea acesteia, in unele locuri a fost demontat acoperisul.

PS: Cautitnd informatie despre aceasta fabrica am descoperit ca in Moldova avem colectionari a tot ce e legat de bere. Si acestia au chiar si un sait. Puteti gasi aici etichetele tuturor berilor produse la prima fabrica de bere din Chisinaul postbelic. http://moldbreweriana.ucoz.com/vitanta.html

PPS: Se spune ca aparitia fabricilor de bere in Chisinau i se datoreaza lui A.I. Bernardazzi, care in calitate de arhitect principal al orasului a rezolvat problema neajunsului de apa potabila in Oras.

Reclame

Un comentariu la “O bere care sa ii dea cifrei 1873 un gust, o senzatie, o istorie

  1. Anonim
    noiembrie 21, 2014

    Interesant articol cu Chisinăul…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la mai 9, 2013 de în Blog şi etichetată , , , , , , , , .
%d blogeri au apreciat asta: