Tanchiștii invizibili

Democrație vs Totalitarism

Democraţia este un sistem politic prost,

 cel mai bun, însă, dintre cele

pe care omenirea le-a inventat pînă acum

Winston Churchill

Luînd în considerație evenimentele ce se petrec pe arena politică din țară, tot mai des aud pe străzi faptul că ”În țara asta ne trebuie o mînă de fier, așa ca Putin de exemplu”. De multe ori mi-am pus întrebarea că oare ce trebuie să se întîmple într-o societate ca Ea să nu mai creadă în instituții, partide, doctrine etc. și ca rezultat să renunțe la multe din drepturile și libertățile sale crezînd că o mînă de fier va pune capăt fărădelegilor din țară, iar Ea va fi cea care va controla mersul bun al lucrurilor din societate. Aparent ideea sună bine , ba chiar sunt cazuri în istorie care ne atestă faptul că erau niște chestii de succes, dar dacă încercăm să intrăm puțin în detalii vom observa că lucrurile sunt cu mult mai complexe decît par.

Henric VIII – intemiatorul  bisericii anglicane spre sfîrșitul vieții, fiind convis de faptul că el e însuși Dumnezeu, îi chema pe prietenii săi (bătrîni și ei), le punea mîna pe umăr și le șoptea ”Acum te vei scula, toate bolile și traumele se vor vindecă, iar tu vei  întineri” , peste 2 săptămîni Henric VIII moare. Penibil, nu. Dar în toată istoria asta, defapt se prefigurează esența unei dictaturi, iar esența constă în faptul că Părintele Națiunii începe să se rupă de realitate și să nu mai aibă frîu.

Imagine

Mai țineți minte că în anul 2000 în Rusia V.V. Putin a venit la putere, pe valul problemelor în Cecenia, atacurilor teroriste în Moscova, criza financiară etc. S-ar părea că Domnul Putin de la început s-a isprăvit bine cu problemele din acea perioadă, iar poporul fascinat de noua figură politică a început pe alocuri să-l idolatrizeze, să compună cîntece despre el, să facă expoziții cu portretele sale etc. , iar pericolul unei astfel de abordări este unul lesne de înțeles ținînd cont de mica istorioară de mai sus. Astfel, la moment Rusia trece printr-o criză acută de democrație, lezarea drepturilor omului, lezarea dreptului la libera exprimare, xenofobie și chiar apariția organizațiilor de extremă dreaptă (susținute de guvernare).

Și ca sa fie complet setul, să ne mai aducem aminte despre doar  cîțiva principi buni la început și care cu timpul au ajuns ce au ajuns (Sulla, Nero, Savonarola, Cesare Borgia , Robespierre , Lenin, Stalin, Hitler și lista deloc nu se încheie aici).

Imagine

Astfel, soluția unei mîini de fier este periculos ademenitoare, căci pe termen lung această soluție devine fatală pentru generații întregi de oameni, suflete frînte, destine schilodite.

După toate cele expuse mai sus un singur lucru aș vrea să menționez. Da – partidele noastre de la guvernare nu cred că au cea mai mică idee despre doctrinele politice pe care ar fi trebuit să le promoveze, iar politicienii noștri – Vorba șeia….., dar ”nu-mi doresc să am ca alternativă la această mediocritate a vieții politice, nicio formă de tiranie, de teroare,  prefer în gura mare, oricînd, o democrație cu imperfecțiunile care au atins chiar cotele de azi ale democrației în Moldova, decît orice alternativă la democrație” (Gabriel Liicenu – un pic adaptat)

Dar voi ce credeți?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la mai 17, 2013 de în Blog şi etichetată , .
%d blogeri au apreciat asta: