Tanchiștii invizibili

Generatorul schimbarii este DORINTA

band2

“Bunelul meu avea o neasemuita dorinţa de a-si procura o casa, insa spre marele lui regret nu avea banii necesari… totodata avea o capacitate deplina si incontestabila pentru a-si procura o… capra !!! insa nu avea nici cea mai mica dorinta de a se pricopsi in gospodaria sa… cu o… capra! Asadar… sa bem aceasta cupa cu vin pentru ca dorintele noastre intotdeauna sa se gaseasca pe aceeasi lungime de unda cu posibilitatile noastre! ” – probabil fiecare din noi isi aduce aminte de celebrul toast din filmul artistic „Prizoniera din Caucaz”.

Dorinta si posibilitatea – Posibilitatea si dorinta! William Shakspeare isi pune intrebarea: „Oare nu este ciudat faptul ca dorinta supravietuieste de atitea ani posibilitatile?” Posibilitatile la rindul lor sunt evaluate doar de noi, iar in dependenta de evaluarile realizate la modul obiectiv sau la cel subiectiv, se intersecteaza si dorintele noastre. Spre exemplu Adolf Hitler considera ca: „Dacă doriţi simpatia maselor, trebuie să le spuneţi lucrurile cele mai stupide şi mai gogonate”. „Dorinta omului va fi intotdeauna inselatoare: chiar de i se va indeplini jumatate din cite a nadajduit, niciodata nu-si va vedea in intregime dorintele realizate” (Juan Rufo) iar Lev Tolstoi crede ca “omul in copilarie isi doreste totul, la tinerete si maturitate isi doreste ceva anume, iar la batrinete… nimic”.

Ce este totusi dorinta si care este rolul ei in viata noastra?

Dupa mine, dorinta este de fapt acel catalizator, care ne determisa sa mergem inainte. Din dorinta de a trai si a te bucura de viata, deschidem ochii dimineata, din dorinta de a vedea soarele- deschidem draperiile de la fereastra si ne bucuram de lumina de afara, din dorinta de a trai viata din plin- cautam fericirea, din dorinta de a vedea lumea- calatorim , din dorinta de a fi utili societatii – avem un serviciu, cream o afacere, intemeiem o familie, dam nastere de copii… din dorinta de a fi mai buni in ceea ce facem- muncim, crestem, citim… Dorinta este motorul care il face pe om sa traiasca! Deseori auzim fraza: ”Este important sa vrei!” o auzim, o repetam, o transmitem mai departe… totusi… as vrea sa meditam pe cit de adinc ne gindim la ce inseamna- a dori cu adevarat? A dori cu adevarat din perspectiva actiunii, acesta este scopul. Fiindca este una sa doresti sa fii citit si alta este sa doresti sa citesti, una este sa doresti sa fii sanatos si alta este sa doresti sa duci un mod sanatos de viata, una este sa doresti sa fii un bun specialist si alta este sa doresti sa muncesti pentru a fi un bun specialist, una este sa doresti sa fii primul si alta este sa doresti sa fii ultimul pentru a fi primul. Deci pina la urma de care dorinta se vorbeste atunci cind spunem: ”Este important sa vrei!” Cind doresti cu adevrat ceva, nu te mai opreste nimeni, mergi in mod determinat spre acel ceva, spre obiectiv. Prin urmare, dorinta este locomotiva care te impinge spre obiectiv, spre scop! Daca nu este asa, insemna ca nu mai putem vorbi de o dorinta adevarata.

Acum haideti sa vedem de ce dorintele spuse sunt unele iar cele pe care le materializam prin fapte sunt altele. In acest sens am putea lua o multitudine de exemple din societatea nostra. Spre exemplu, sa-l luam pe Toader Soroceanu, o persoana imaginara, orice asemanare cu cineva din viata reala fiind pur intamplatoare – cetatean al Repubicii Moldova, 45 de ani, casatorit, 2 copii, consilier in consiliul raional Hincesti (raionul respectiv fiind ales de mine in mod absolut aleatoriu). Ipotetic vorbind, Toader Soroceanu este un inversunat patriot al neamului si un luptator feroce pentru dreptate. Considera coruptia cea mai mare problema a societatii noastre si crede ca putem trai cu adevrat mai bine doar daca toti demnitarii din Guvern si Parlament vor fi bagati la puscarie, iar in locul lor vor fi alesi oameni noi, cinstiti, cu viziuni noi, pro-europene. Trec 3-4 ani si Toader Soroceanu, devine presedinte al consiliului raional Hincesti, iar in scurt timp este ales si primar de Hincesti. Mai trec inca doi ani si Toader Soroceanu este implicat in scheme frauduloase de corupere si deturnari de fonduri in proportii deosebit de mari. Unde s-a pierdut acel Toader Soroceanu initial?
Figura lui Toader Soroceanu, am impresia, ca reprezinta „imaginea” unei categorii specifice de functionari si politicieni din tara noastra, care initial pornesc din idei si dorinte nobile, dar ulterior pe cale, undeva se ratacesc… se pierd in alte prioritati, valori, iar ulterior si justificari. In acest sens lista cu exemple poate continua la nesfirsit si nu este vorba doar de politicieni sau functionari. Pe acelasi cintar, cred ca ne aflam fiecare din noi atunci cind vorbim de prioritatile si dorintele fiecaruia din noi, le declaram ca sunt asa sau altfel, ii criticam pe cei care prin actiunile lor sunt in contradictie cu acestea, insa noi cind ajungem in situatia celor criticati… procedam exact ca si ei… ba mai mult… gasim si justificari… si mai zicem „oricum toti asa fac!”. Daca este asa, ramine sa ne intrebam si sa vedem care sunt cu adevart dorintele si prioritatile noastre.
„Dorintele pina la urma ne creeaza si ne modeleaza pe noi. Iar noi suntem in final ceea ce exprima dorintele noastre. Realitatea ta interioară, ceea ce eşti cu adevărat, este singurul lucru pe care nu îl poţi câştiga şi nici pierde.” (H. W. L. Poonja)

De fapt ca si toate celelallte lucruri, dorinta ne poate determina spre actiuni frumoase, dar totodata si spre altele mai putin frumoase.

Incontestabil ramine a fi faptul ca in mod primordial, omul simte dorinta si necesitate pentru frumos, pentru inaltator, pentu pace si pentru dragoste. Asadar, directia spre partea buna a lucrurilor este orientarea spre care ar trebui sa ne indreptam obiectivele.

Acum daca ajunge dorinta sa fie determinata de dragoste, se intimpla lucruri cu adevarat extraordinare! Dragostea si dorinta genereaza fapte, iar acestea din urma nu pot raminea statice. Ele cu siguranta determina aparitia unor reactii in lant si catalizeaza noi si noi actiuni, actiuni si fapte, care pornind din dragoste nu pot sa nu fie cu adevarat frumoase.

In consecinta, acest „frumos” – si anume acest „frumos”- pornind din dragoste si dorinta, cu adevarat „va salva lumea!”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la mai 24, 2013 de în Blog.
%d blogeri au apreciat asta: