Tanchiștii invizibili

Ziua Independenței (27 august 1991)

Astăzi sărbătorim ziua independenței.
Felicitări Moldova!

Sfarmă Taste:
Ziua Independenței este un eveniment crucial în istoria țării noastre și faptul că am fost contemporani cu el ar trebui sa-l facă și mai prețios pentru noi. Cu toate acestea, mi-aș dori mai mult conținut în ziua asta, pentru că mi se pare că e prea mult formalism. O sărbătoare trebuie s-o simți mai întâi în suflet. Iar tancurile din PMAN nu ajută deloc.

Programilă:
E puțin să ai independenta, trebuie să mai și știi ce să faci cu ea. În cei 21 de ani de independență noi suntem în continuare ancorați într-un trecut obscur. Căutăm cu o înverșunare demnă de un lucru mai bun dușmani și ocupanți. Căutăm în istorie date care ne-au schimbat în rău destinul. Or, ce trebuie de fapt să facem, e să depășim simptomul de ologi. E tipul să ne dăm seama că „Suntem independenți și suntem stăpânii propriei sorți! Și să facem ceva pentru a schimba prezentul și viitorul.”

Tanchilistul:
A! de-ar putea limba mea grăi ce vede cugetul meu, de-ași putea arăta oamenilor adevărul săritor in ochi, de-ași avea puterea să-i abat de la priveliștea falselor măriri ce-i urmăresc și sa-i determin a-și pironi ochii asupra LIBERTAȚII, TOȚI AR IUBI-O ȘI AR DORI-O. (P.L. Courier)
Din păcate greaua moștenire comunista și guvernările incapabile de a începe o adevărată schimbare au șters din conștiința multora fericirea și bucuria de a trăi în libertate. Multe sunt replicile compatrioților noștri de genul: atunci cu aia era mai bine, acum daca am fi cu Ei ar fi și mai bine, etc. Dar eu cred că sistemul în care noi trăim și încercăm să ne construim viitorul, cu toate neajunsurile și prolemele care apar, cu imensa corupție mai la toate nivelele este cu mul mai buna decât viața într-o tiranie care DE LA PRIMA VEDERE pare foarte frumoasa, care de fapt își arată adevărata față după cum deja știm, după ani de zile, prin dosare prăfuite care atestă crime de vastitate și monstruozitate cutremurătoare. Mulți spun ca trecutul e trecut și nu mai merita sa te scobești in el, doar că eu nu sunt de aceiași părere, și cât timp noi nu vom conștientiza trecutul (și anume trecutul macabru din istoria noastră), trăim într-un veșnic pericol de a păși pe aceleași urme și de a cădea mereu in aceiași groapă. Iar conștiința acestor lucruri vine odată cu obținerea libertății, când mintea, cugetul, emoțiile nu mai sunt îndoctrinate, și in acest sens MAREA SARBATOARE DE 27 AUGUST 1991 pentru mine , cel puțin, a fost șansa pe care EI ne-au oferit-o, iar noi ar trebui sa o folosim la maxim.
LA MULTI ANI tuturor cetățenilor acestei scumpe tari, cu urări de bine. Tanchilistulu Liber

Miss Tintareni:

21 de ai in urma aveam 7 ani si stateam pe umerii lu tata in PNAM strigind „Mircea Snergur, Mircea Drug, libertate ne aduc”. Nu cred ca intelegeam ce scandez si cine sunt monstrii astia „sacri”, dar cred ca eram mult mai entuziasmata si optimista fata de viitorul meu: mergeam la scoala, invatam un alfabet pe care il deprindeau din nou si parintii mei si ne acomodam in apartamentul nou primit de la stat dupa vreo 20 de ani de stat in rind. Marea dunare nationala din 27 august 1991
Stiu sigur ca eram mult mai optimista decit atunci cind am implinit 21 de ani, studenta cu vreo 2 lei in buzunar si abonament de troleibus, chinuita de gindul ca (virgula) comunistii erau la putere si faceau ce doreau din tara asta. Nu mai stiam ce viitor ma asteapta, daca o sa-mi gasesc ceva de lucru dupa facultate si daca am sa reusesc sa ma simt implinita in Moldova.
An de an, pe 27 august sarbatorim Independenta, si cred ca la fiecare sarbatoare, fiecare din noi simte diferit aceasta sarbatoare. Unii din noi continua sa fie dominati de nostalgia istorica a momentului din 91, altii sunt niste optimisti convinsi, arboreaza tricoloru la balcon si scriu pe blog ce sarbatoare mare e astazi, altii isi declara sentimentele patriotice, dar cauta sa fuga din tara, unii vin la Chisinau la studii si pe 27 stiu sigur ca o sa fie concert in centru si-s fericiti. Cred insa ca cel mai important e sa cunoasca toti moldovenii ce sarbatoare e astazi si s-o simta, intr-un fel sau altul.

Is curioasa daca satenii din Varzaresti si Carpineni is plini si ei de sentimentul patriotic de care e plin acum Chisinaul…

Reclame

Despre tanchistii

Un comentariu la “Ziua Independenței (27 august 1991)

  1. Mariana
    iunie 10, 2013

    Eu sunt din carpineni, dar din pacate nu sunt tipul care-si da cu parerea in ceea ce priveste politica! Dar totusi cred, ca cei ce au plecat in tarì straine, (si eu) se vor intoarce acasa intr-un sfarsit, cu idei noi! Mai ales cei care fac studii superioare, vor deveni o resursa inestimabila! Acum ramane de vazut, sperand ca nu toti vor uita de tara noastra…..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la august 27, 2013 de în Calendarul din Tanc şi etichetată , , .
%d blogeri au apreciat asta: