În august 2013, aniversăm 198 de ani de la apariţia primei cărţi tipărite în Basarabia.În această lună, în 1815, apărea „Liturghierul” o carte bisericească tipărită sub îndrumarea Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni.Cartea era scrisă în limba română.Apropo, în prefaţa cărţii, Bănulescu-Bodoni spune:
„Drept aceia de trebuinţă am socotit a arăta aicea de obşte la toţi, iară mai ales Preoţilor carii slujesc în limba Rumânească, că aflând într-aciastă Liturghie oareşi care cuvinte într-alt chip tălmăcite, nu precum să află în cele mai denainte Rumâneşte tipărite Liturghii, să nu se mire de aciasta, nici să socotească a fi greşală, ci mai vârtos să ştie, că iaste îndreptare celor mai înainte făcute graşale (…)”.Limba Rumânească. Basarabia anului 1815 aflată sub stăpânire rusă.Tipografia în care s-a publicat respectiva carte fusese înfiinţată în 1814 tot la iniţiativa Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni. Era prima tipografie înfiinţată în Basarabia. A funcţionat până în 1870, tipărindus-se, între altele, Molitvelnicul, Evanghelia, Abecedarul şi cărţi de învăţământ.
Această tipografie funcţiona în clădirile ce ţineau de biserica Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil din Chişinău şi în preajma căreia se găseau. Biserica o puteţi vedea în poza de fundal, împreună cu casa mitropolitului.
Respectiva biserică a fost şi Sobor al Chişinăului, până la zidirea şi sfinţirea în 1836 a noului Sobor (Catedrala „Naşterea Domnului”) care are acest statut şi azi. După 1836, biserica Sf. Arhangheli s-a numit şi „Vechiul Sobor”.
Unde este această biserică? Nu mai este…
A fost distrusă în perioada sovietică pentru a face loc Bulevardului Tineretului (azi, Bulevardul G. Vieru).
Se afla cam pe locul unde se găseşte azi teatrul Eugen Ionescu.
Totuşi, e bine să ne amintim de această biserică şi de cel al cărui nume se leagă strîns de ea, de prima tipografie şi de prima carte apărută în Basarabia. Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni, un promotor neobosit al cărţii.
Prin tipărirea „Liturghierului” şi a celorlalte cărţi în română ce au urmat, Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni a contribuit substanţial la păstrarea şi promovarea limbii române pe teritoriul Basarabiei aflată sub administraţie rusească.
Îi aducem acest omagiu ilustrului mitropolit, coincidenţa făcând ca luna în care aniversăm apariţia „Liturghierului” să fie aceeaşi în care sărbătorim Ziua Limbii Române.
Tot respectul nostru, Înalt Prea Sfinţia Ta!
Tanchiştii
Pingback: Stema vechiului Chişinău. Pecetea şoltuzului | Tanchiștii invizibili