Tanchiștii invizibili

Minimaxiceasca

Bez actzenta!

Eu l-am cunoscut pe Mircea Marco vreo 6 ani in urma. Era moderator la diverse evenimente. Modera in rusa. Puteai vorbi cu el in romana, intelegea, dar raspundea in rusa. Eu pateam invers. Intelegeam tot ce-mi spunea in rusa, dar ma poticneam sa-i explic ceea ce-mi trebuia.

In cativa ani Mircea si-a perfectionat limba romana. Acum o vorbeste liber. Modereaza evenimente deja si in romana. Vreau sa va impartasesc un video de-al lui, care s-a potrivit ca untul pe paine pe 31 august. Comentat, criticat, injurat, dar omu zice din inima. Si zice bine:

Minimaxiceasca

Intotdeauna am crezut ca inhibitia noastra, ca popor, se trage din cauza limbii pe care o vorbim.  Furata, rusificata, schimonosita, chirilizata, abia daca o vorbeste bine si corect o mana de oameni mai rasariti. Ca sa vorbesti corect romana e nevoie de efort. Mult efort. Chiar daca suntem nascuti in familii in care se vorbeste doar romana, o ducem greu cu vocabularul, gramatica, expresia. Fiecare din noi simte ca nu-i ajung cuvinte. Sau ca o sa bage fara sa vrea vreun jargon sau rusism. In mare parte, din aceasta cauza, 99% de moldoveni se tem de televiziuni si microfoane. Restul 1% lucreaza la vreun post TV sau radio.

cuvintele

Eu am o astfel de inhibitie atunci cand trebuie sa vorbesc in alta limba decat romana. Evident ca ma tem ca n-o sa-mi vina cuvantul, ca o sa gresesc topica, ca am s-o dau in bara cu pluralul sau o sa am cel mai caraghios accent din lume. Dar, eu am o scuza! Pentru mine e limba straina pe care o invat continuu. Am sa gresesc, am sa fiu corectata si am sa invat din asta.

Care este scuza moldovenilor pentru vorba ruginita pe care o au?  Ca istoria a fost vitrega cu noi. Da a fost. Dar uite ca sarbatorim “Limba Noastra” de peste doua decenii si tot ruginiti suntem. Parintii isi lasa copii cu orele in fata la Minimax, ca uite ce frumos vorbesc dupa asta. Minimaxiceasca este categoric mult mai frumoasa decat ceea ce se vorbeste in familie.

Oricum ar fi si oricat de schilodit ar vorbi, mai toti moldovenii se cred indreptatiti sa se ia la tranta cu rusii ca nu vorbesc romana la “noi acasa”. Tranta continua de zeci de ani. Intre timp, schimbari sunt in ambele tabere. Unele de lauda, altele nu prea.

De lauda: rusii care invata romana si demonstreaza la toti ca se poate. Natalia Morari, Mircea Marco si multi altii.

De neinteles: faptul ca exista pana acum in Moldova un regulament vechi de ani de zile care stabileste ca absolventii liceelor cu predare in rusa nu pot invata la facultati in limba romana (vezi articol la aceasta tema: http://www.pan.md/news/Znay-svoyu-kvotu-/40428)

De regretat: moldovenii care nu fac niciun efort ca sa-si imbunatateasca limba pe care o vorbesc. Citind o carte, de exemplu.

De optimism: traim intr-o tara in care se vorbesc curent 2 limbi. In fond, suntem bilingvi. Scriem frumusel in CV ca stim cel putin 2 limbi straine si tinem capu sus de mandrie.

Cu rabdarea treci si marea

Da, cu rabdare, atentie si efort vom depasi si aceste bariere. Zece ani in urma credeam ca ma sufoc in Moldova. Mai tot business-ul, si in consecinta potentialul meu loc de munca, era in rusa. Din 10 telefoane pe care le dadeam pe zi, la 8 din ele conversam in rusa. Acum simt cu totul alta realitate. Intr-adevar, angajatorii cer cunoasterea limbii romane, intr-adevar vorbitorii de rusa se adapteaza si trec la romana, intr-adevar se vorbeste mai putin in rusa si mai mult in romana.

Iar peste 10 ani la putere va veni Minimaxiceasca!

2 comentarii la “Minimaxiceasca

  1. Tina
    septembrie 4, 2013

    Este, intr-adevar, de apreciat ca unii invata sa vorbeasca romana cat mai corect, cand limba nativa este alta. De ce am impresia ca Marco nu face parte din aceasta categorie? S-a nascut si a crescut in alta tara? E cetatean al altei tari si s-a mutat in Moldova? Era si este de datoria lui ca cetatean al acestei tari sa invete limba care e trecuta in Constitutie ca si limba oficiala (trecand peste faptul ca e trecuta cu denumrea gresita).
    Daca te face sa te simti mai bine, majoritatea moldovenilor vorbesc mai corect decat multi romani. Da, moldovenii au vocabular sarac si iti dau dreptate cand ii indemni sa mai puna mana pe o carte, insa crede-ma, in toate tarile, limba oficiala, e stalcita. De exemplu, engleza vorbita e atat de diferita de engleza pe care o invatam in carti, incat iti trebuie ceva timp de adaptare. Cum iti imaginezi, sa se vorbeasca intre prieteni exact cum se vorbeste de la o tribuna sau la televizor. Plictisitor. Si pana la urma limba populara are farmecul ei.

  2. Hose Pablo
    martie 14, 2014

    eşti sooooper!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la septembrie 4, 2013 de în Blog, Jurnal din Tantareni şi etichetată , , , , , , .
%d blogeri au apreciat: