Tanchiștii invizibili

Includerea doinei în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO (2 Octombrie 2009)

Doina

Pe 2 octombrie 2009, la finalul reuniunii de la Abu Dhabi, Comitetul Interguvernamental pentru Protecţia Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO a decis includerea doinei în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanităţii.

Dosarul de solicitare fusese depus la Secretariatul organizaţiei cu aproximativ un an înainte de Ministerul Culturii din România.

În decizia Comitetului amintit se spune, între altele, că „doina este transmisă, mai ales în cadrul familiilor, în multe zone ale României, unde oamenii o consideră parte a patrimoniului lor cultural şi a identităţii acestora”.

Pe pagina de internet a organizaţiei se face o prezentare a doinei, precizându-se că aceasta reprezintă un cântec liric şi solemn, de natură improvizată şi spontană.

Doina are o paletă expresivă şi tematică foarte largă (bucuria, tristeţea, singurătatea, conflictele sociale, atacurile tâlharilor sau dragostea fiind doar câteva exemple).

Exprimând caracteristici personale şi sentimente, precum şi reflectând virtuozitatea autorului-interpret, doina mai joacă şi un important rol social, reprezentând un canal emoţional de natură să întărească solidaritatea dintre oameni.

Totuşi, în prezentarea făcută pe pagina UNESCO, apar şi câteva informaţii îngrijorătoare. Aşa aflăm că astăzi doina este în pericol din cauza rupturii în linia de transmitere din generaţie în generaţie. În România au fost identificate numai 15 persoane reprezentative pentru diferitele tipuri de doină. Una din aceste puţine persoane reprezentative menţionate de Ministerul Culturii în dosarul de prezentare este Viorica Ungur, din satul Ungureni, judeţul Maramureş, pe care o puteţi vedea în poza de prezentare a evenimentului de azi. Viorica avea, la data includerii doinei în Patrimoniul UNESCO, doar 16 ani.

Oare câte ar fi fost identificate în Republica Moldova?

În prezentarea UNESCO se mai spune că este necesară restaurarea unui mediu prielnic pentru interpretarea şi transmiterea doinei, astfel încât acest element important al patrimoniului cultural imaterial să-şi continuie înflorirea.

Doina este cel de al doilea element înscris din partea României în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanităţii, după Ritualul Căluşului (dansul căluşarilor), inclus pe 25 noiembrie 2005.

Republica Moldova până în prezent încă nu are nimic înscris în această listă UNESCO.

Totuşi, în martie 2012, la Secretariatul UNESCO a fost înaintat un dosar comun România / Republica Moldova, care vizează colindatul în ceată bărbătească.

În plus, de câţiva ani se vorbeşte despre un dosar comun Moldova / Bulgaria cu privire la martisor.

Despre tanchistii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la octombrie 1, 2013 de în Calendarul din Tanc, Patrimoniul UNESCO şi etichetată , , .
%d blogeri au apreciat: