Tanchiștii invizibili

O minte sanatoasa intr-un corp sanatos

Recent, am dat intimplator de discursul unei diriginte de clasa, rostit la intilnirea cu absolventii, la 30 de ani de la absolvire.
Si mi-au atras atentia urmatoarele cuvinte:

“Totusi, vreau sa va marturisesc, ca oricat de mult asi vrea sa cred ca eu, ca diriginte, sunt cel mai important pilon al anilor vostri de scoala, adevarul cel mai frumos in aceste amintiri este ca scoala v-a dat voua pe voi. Datorita scolii v-ati cunoscut, scoala a devenit un ligament al prieteniei voastre.
Este adevarat ca mult a depins de voi, dar si foarte mult de scoala. Seratele organizate in scoala, adunarile de clasa, primul si ultimul sunet, toate acestea ne-au unit.
Doresc sa ramineti tot atit de energici, de dornici de a cunoaste tot ce este nou, sa va bucurati si voi de copiii vostri, dar sa nu uitati si de cei care v-au dat viata, v-au crescut si v-au indrumat pe calea cea dreapta.”

Si daca e sa ne gindim bine ea are dreptate.

Familia e cea care are cel mai mare aport in formarea personalitatii noastre iar scoala este cea care ar trebui sa ne ajute sa invatam ce inseamna prietenia, ce inseamna o echipa, o comunitate.

Si vrind-nevrind imi apare intrebarea: ce fac scolile noastre de astazi pentru a dezvolta spiritul de echipa, convietuirea intr-o comunitate?

Parerea mea e ca fac foarte putin sau chiar nimic.  Totul se loveste in fraza pe care o tot auzim de 20 de ani: “Nu avem bani”. O scuza banala care de fapt denota plictiseala si lipsa totala de interes pentru a face ceva. Oare 30 de ani in urma scolile aveau mai multi bani, sau mai multe posibilitati? Nu, nu aveau nici mai multi bani nici mai multe posibilitati.

Ceea ce aveau scolile de atunci erau multi profesori entuziasti, dornici de a educa niste oameni mari (mari din punct de vedere spiritual), profesori care din propriii bani duceau copii in excursii, care organizau sezatori sau competitii sportive. Profesori pentru care scoala nu era doar un simplu loc de munca ci un atelier de modelare si creare a viitoarelor generatii de profesori, ingineri, medici, electricieni,  si de ce nu chiar si tractoristi.

Cred ca un loc aparte in educatia unui copil il ocupa activitatile sportive. Pentru ca, dupa parerea mea, nimic nu uneste oamenii mai bine de cat sporturile de echipa.

De ce in tara noastra nu prea exista competitii sportive intre scoli? Raspunsul e simplu – nu sunt bani. Dar nu sunt cati bani si pentru ce? Ah da, ce intrebare stupida, trebuie sa fie organizat toul la cel mai inalt nivel: panglici rosii, foarfece de taiat panglici, paine cu sare si doi artisti care sa o duca, si sa nu uitam de masa de dupa competie pentru organizatori.

STOP! Dar ce eveniment se organizeaza? Parca era vorba de o competitive sportiva.

In ziua de azi nimeni nu se apuca de organizarea unui eveniment fara vreo 10 mii de lei. Pentru ca suntem un popor mandru si falos. Daca nu se cheltuie citeva mii de lei pe pompozitati atunci nici un eveniment nu isi are rostul. Si e pacat, pentru ca o competitie sportiva nu necestita multe investitii, in schimb cred ca ar avea un impact imens in rindurile elevilor.

Haideti sa luam drept exemplu Baschetul. Avem nevoie de urmatoarele:
baschet

  1. 4 scoli care sa fie interesate de o competitie de baschet. Nu necesita bani.
  2. O sala de baschet. Cel putin o scoala din cele 4 mai mult ca sigur are o sala de sport cu doua cosuri de baschet. Nu necesita bani.
  3. Doua sau hai sa zicem 4 mingi de baschet. O scoala cu sala de sport are si o minge doua de baschet dar sa presupunem ca nu exista si trebuie cumparate. O minge buna costa in jurul a 200 de lei, iar daca le comanzi pe net cred ca gasesti si mai ieftin. 1000 lei pe mingi.
  4. Doi sau trei arbitri. Orice profesor de educatie fizica poate arbitra. Nu ar trebui sa necesite cheltuieli aditionale.
  5. O cupa. Cred ca se poate gasi ceva pina in 1000 de lei.
  6. Echipele –preselectie, toti doritorii din clasele 9-12.
  7. Cineva mi-a reprosat ca trebuie si uniforme. Chiar daca e ceva interesant nu cred ca e foarte important. Sunt desule doua seturi de maiouri de culori aprinse distincte pentru ca sa se  deosebeasca echipele ce sunt la un moment dat pe teren. Cu 500 de lei te descurci lejer. Iar daca vreo scoala are posibilitati, poate coase propriile uniforme. Puteti sa ma contraziceti, dar nu cred ca uniforma e importanta.
  8. Transportarea elevilor. Daca vorbim de Chisinau cred ca elevii pot folosi troleibusul J. Pentru implicarea scolilor din raioane cred ca se poate de ajuns la un consens cu ministeul educatiei si consiliile raionale sa se utilizeze unul din autocarele pentru transportarea elevilor. Aici cheluielile sunt ceva mai mari si depind de distanta parcursa. Oricum, pot fi organizate competitii regionale dupa care cei mai buni din fiecare regiune sa dispute cupa.
  9. Cel mai important – entuziasm si dorinta de a organiza un astfel de eveniment.

Eu sincer cred ca asta e tot de ce e nevoie pentru a organiza o competie de baschet intre licee. Si mai cred ca 500-1000 se pot gasi in orice liceu. La o nevoie cred ca pot fi gasiti si doi trei sponsori mai ales ca o sa le cereti 500-1000 de lei si nu 10 000 de euro.

Pe linga baschet mai sunt alte sporturi ca: voleiul, futsalul, handbalul.

Daca scolile nu au dorinta sa organizeze asa un eveniment, se pot implica ministerul educatiei si cel al tineretului si sporturilor care pot veni  si cu un aport financiar, mai ales ca e vorba doar de citeva mii de lei.

Se pare ca au existat totusi niste entuziasti in Moldova care au incercat sa organizeze cupa liceelor la fotbal. Numele entuziastilor sunt: Vitalie Hadei şi Mihai Burciu. Din pacate in rindurile organizatorilor nu se vad scolile si ministerele de resort. In plus se pare ca au fost doar 3 sau 4 editii. Mai multe detalii puteti gasi pe urmatoarele adrese:

http://cupaliceelor.weblog.ro/#axzz2h7FnJkho

http://vhadei.weblog.ro/#axzz2h764f86n

http://blog.sportlocal.ro/la-chisinau-va-avea-loc-cupa-liceelor-la-fotbal/

5836
Iata si liceele care au luat trofeele:

  • Prima editie a avut loc in 2007 si a fost castigata de liceul Liviu Deleanu din Chisinau.
  • Cupa din 2008 a fost adjudecata de liceenii din satul Cojuşna.
  • Despre a treia si a patra editie nu e clar daca au mai fost organizate si daca da cine a luat premiul.

F_02
Eu sincer sper ca in timp vom avea parte de cat mai multe astfel de competitii…

Si o presa sanatoasa care sa ne mai prezinte si astfel de stiri, concentrandu-se mai putin pe divagatiile omuletilor nostri politici.


Iata si niste exemple despre organizarea de astfel de evenimente in Romania:

http://www.bihon.ro/turneu-interliceal-la-beach-volley/news-20100531-12221534

http://www.ziare.com/focsani/stiri-sport/liceul-pedagogic-spiru-haret-a-castigat-cupa-8-martie-3677276

http://www.mihaicosti.ro/2013/04/23/foto-competitie-sportiva-intre-vranceanu-ferdinand-unirea-nicolae-balcescu/


PS: Chiar daca am vorbit mai mult despre sport, nu pot sa nu mentionez CUPA LICEELOR LA CE? UNDE? CAND?. Mult succes si perseverenta organizatorilor!

E cel mai longeviv eveniment de acest gen ce se datoreaza in mare parte entuziazmului si nu sumelor de bani cheltuiti. Mai mutle detalii pe http://www.cuc.md/index.php.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la octombrie 10, 2013 de în Blog şi etichetată , , , , , .
%d blogeri au apreciat: