Sunt numai 6 motive si promit sa va scutesc de banalitati de genul “e bine sa faci sport pentru sanatate”. Astea-s prostii. Daca sanatatea ta cere o iarba fumata sub un cires inflorit, go on! Nimeni nu te pune sa faci flotari, genoflexiuni sau sa-ti cumperi bicicleta de la Giant. Eu am alte motive. Mi-au venit in cap zilele trecute, cand alergam linistita niste kilometri. Numai sa nu va apucati sa va inspirati din ele si sa va porniti la sport, ca o sa-mi vine pedeapsa de sus pentru motivare neloiala.
1. Losinii si paralonul. Cand te apuci sa faci sport, te imbraci in haine de sport. Cea mai super piesa is losinii. Mulati pe corp, cu dunga chilotilor de sub ei reliefata. Te imbraci in losini si te simti deja omul sportului, mandru si cu pas ferm printre muritorii din jur care asta nu pot. O alta piesa nebanuit de sexuala sunt chilotii cu paralon pentru biciclisti. Pentru cei care nu stiau, biciclistii n-au nimic sub acesti chiloti upgradati. Asa ca puteti da frau imaginatiei. Mai sunt si alte chestii: sutienii de sport, sortii scurti, foarte scurti, parul prins ca la Lara Croft. Totul debordeaza de sexualitate. (in afara de burta care cade peste curea si curu cu celulita, fu fu fu).
2. Romantica. Ultima data cand am alergat printr-un parc din Chisinau (nu-i spunem numele ca sa nu-i facem reclama), am vazut cateva scene tari. La un capat de parc, doi infierbantati o faceau chiar acolo. Eu am marit pasul ca sa nu deranjez asa ca am reusit sa vad numai o bucata de lenjerie roz. Mai departe pe drum, un tip care fuma linistit mi-a propus sa alergam impreuna, numai ca a ramas inert in timp ce eu am continuat tura. Am mai vazut: o catea care isi aduna ghemotocii de toate culorile de prin tufisuri, un cuplu de batrini care-si citeau unul altuia din carti groase si prafuite (ii vad de fiecare data pe-acolo), niste vecini din Tzantareni care m-au invidiat cu siguranta pentru activitatea frumoasa pe care o desfasuram, vreo 4 tipi suspecti care puneau la cale rasturnarea guvernului. Ah, da, o data l-am vazut si pe Lucinschi senior, se plimba insotit de un bodyguard bosumflat.
3. Gadgeturile si caloriile. Cei care alearga, inoata, dau din roti si altele, au tendinta sa faca tracking la fiecare miscare si sa se bucure sadic de fiecare calorie omorata. Caloriile omorate devin un motivant extraordinar pentru sportiv. Pe unii amatori, ele ii imping spre performante. Pe mine m-a impins spre culmile jogging-ului o aplicatie (de data asta chiar am sa-i fac reclama, ca mi-i draga, ii zice Run Keeper si suntem prieteni de jumatate de an) care vorbeste cu mine din 5 in 5 minute. Imi spune cati km am facut, cu ce viteza am alergat si de fiecare data imi trimite cate un “Cangratulations! You did it!”. Chiar daca fac o plimbare de 200 metri. E dragutza, ce sa mai. Recomand.
4. Lauda de sine. Faci un 5 km de fuga sau 50 km de bicicleta, rezisti la o ora de yoga (Doamne fereste), inoti pe la Niagara Fitness Club, dupa asta te duci acasa si pui mandru pe peretele de pe facebook: “Tolik, cand ma mergem la Capriana cu bicileta? Azi a fost shykarna” “alergat 4,89 km in 45:26:53. 189 calorii. Cine merge maine cu mine?” si tot de astea.Intr-un fel iti dai seama ca te lauzi strasnic, da nu te poti retine. Fiecare performanta e demna de atentia omenirii, cum sa o lasi nesharuita? S-apoi, tu poti sa faci ceea ce tare multi prieteni de-ai tai nu fac. Te ineci in sentimente de mandrie.
5. Comunitatile. Cum n-ai da, oamenii cu aceleasi pasiuni, la un moment dat se gasesc, se grupeaza in comunitati si imparatasesc aceleasi planuri de activitati si bucurii de finish. Biciclistii au grupurile lor, runnerii tot, inotatorii se gasesc in aceleasi ape, yogginii, pilattestii si de-alte se cunosc intre ei fara doar si poate. Numai cei care stau in fata televizorului nu stiu ce-i asta. In comunitatea sportului tau gasesti oameni de toate facturile, directori de companii, someri, posesori de BMW, functionari publici, oameni de la care afli mai multe noutati decat de pe unimedia. Si asta-I tare, tare super.
6. Finishul. Cel mai frumos lucru, cel mai cel mai frumos lucru in sportul amatorilor este ca finish de fapt nu exista. Vei dori intotdeauna mai mult, mai departe, mai greu. Si vei indeparta linia finishului de fiecare data, ca pe o tortura dulce si placuta. Iar toti muschii tai vor deveni zona erogena pe care o va statisface fiecare iesire de-a ta la sport.
Nu, asta nu tine de sanatate. Sportul tine de placere (emoticon cu mutra blasfemitoare)