Tanchiștii invizibili

Vesnicia si admiterea s-au nascut la sat

Stiti istoria asta recenta cu modificarea pe care o face Ministerul Educatiei in privinta cotelor de admitere in universitati? Parerile sunt foarte diferite, evident. Unii zic ca dreptate in asta nu-i, altii lauda si aplauda.

Sa va spun de anul meu de admitere la universitate. Erau vreo 8 locuri la buget la facultatea aia geniala spre care m-a palit pacatu sa-mi dau dosarul. Concursul s-a dat la 40 persoane pentru 1 loc de buget. In anul ala s-a dat test de capacitate, iar rezultatele s-au insumat cu media de la liceu.  Eu am intrat in concurs cu o medie de om normal si am dat testul de capacitate la fel de normal. Numele meu a fost primul sub linie. Primul sub linie!!! Acea linie nefericita care despartea pe foita de pe usa USM-ului bugetarii fericiti de restul pacatosilor.

admitereaIn lista de aur, primii 4 erau din rural, 1 era din familie defavorizata, 1 era copil de veteran transnistrean, 2 din urban. Asadar, cateva sute de elevi din liceele din Chisinau (Balti, Cahul, Hancesti, Orhei, etc) si-au faramat mintile pentru 2 locuri.

Acum, ca sa fiu rea pana la capat, daca mai veneau niste orfani sau persoane cu dizabilitati in concurs, asa numita “cota urbana” n-ar mai fi existat. Cine a inventat chestia asta? Si chiar daca in spate statea un scop nobil, nu se putea gandi o cale mai inteligenta?  Pana la urma, eu cred ca am fost discriminata. In vara aia nenorocita plangeam si sughitam ca nu m-am nascut acolo unde se naste si vesnicia, la sat adicatelea.

Mai departe, grupa mea de facultate:

80% din studentii din cursul meu de facultate – de la sate. 3 din cei 8 bugetari erau chiar cu mine in grupa. Mai, lume, era jale. La sfarsitul primului semestru, doi nu adunau de media necesara ca sa-si mai ia bursa (7,5 sau 8, nu mai tin minte).

Cea mai mare inegalitate de IQ-uri am descoperit-o si am trait-o in anii de studentie. Cumva, am fost in aceeasi realitate cu parintii mei, care imi tot povesteau cum seful grupei era intotdeauna tipul care venise din armata, dar care n-avea treaba cu studiile, sau tipul cu sindicatele, sau partidul.

 

Cam asta despre inegalitate. Va doresc sa va nasteti in locul potrivit.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la aprilie 25, 2014 de în Blog, pentru ca NU şi etichetată , , , , , , , .
%d blogeri au apreciat asta: