Tanchiștii invizibili

Familia von Gheiking, exemplu de altruism chisinauian

_536-old

V-ati imaginat vreodata ca orasul Chisinau este nespus de bogat in istorii, legende, oameni frumosi, oameni deosebiti, care au cladit piatra cu piatra istoria scumpului nostru oras? Stiati oare ca in Chisinau au locuit oameni, pentru care interesul celor din jur a prevalat mult intereselor proprii? Scopul existentei acestor oameni nu s-a limitat in mod prioritar la confortul personal si la bunăstarea familiei proprii, dar s-a extins la interesul celor din jur, la obiective marete si nobile. In articolul dat as vrea sa vorbesc despre o familie de nobili basarabeni care a locuit in Chisinau la sfirsitul secolului XIX – inceputul sec. XX. Este vorba de familia von Gheiking.
Iulia von Gheiking s-a nascut la 1858 in Sankt Petersbourg in familia generalului –locotenent Piotr Osipovici Șumleanskyi. Familia generalului Șumleanskii se stabileste cu intrega familia in Basarabia la scurt timp dupa ce Iulia Șumleanskyi absolveste institutul de fete nobile Smolinyi. Institutul Smolnyi este prima institutie de invatamint pentru fete din Rusia. A fost infiintata inca pe timpul Ecaterinei a II-a si era unul dintre cele mai prestigioase locuri pentru studii din Rusia.
Image

La Chisinau, Iulia Șumleanskyi il cunoaste pe baronul german Alexandru von Gheiking. Informatia din ziarul «Бессарабская жизнь» editia din 25.01.1912, il prezinta pe baronul von Gheiking drept participant al Razboilui Ruso-Turc din 1877-1878, precum si laureat al ordinelor: Sf. Stanislav si Sf. Ana de clasa a III-a. Tot acest baron, in rezultatul participarii in razboiul ruso-japonez din 1904-1905 se intoarce la Chisinau in grad de sublocotinent, premiat cu ordinul Sf. Stanislav de clasa a II-a purtind arme din aur pecare erau incrustate cuvintele ”Pentru vitejie”. Baronul Alexandru von Gheiking se casatoreste cu Iulia Șumleanskyi, cu care vor avea impreuna patru copii. Dragostea fata de copii nu se va limita doar la copiii din famile. Asa ca, la 1892 Baronesa von Gheiking construieste o gradinita pentru copii. In decurs de 10 ani, baroneasa transforma aceasta gradinita intr-o scoala primara, iar in 1909 institutia devine liceu de fete, care i-a purtat numele timp de 30 de ani. Cladirea liceului de fete a fost ridicata pe str. Al. Mateevici 85 de astazi. A fost un liceu privat de elita, absolventele caruia au completat rindurile familiilor nobile de mai departe. Dupa cum se vede din imaginile de mai jos, cladirea liceului a fost si ramine a fi una extraordinar de frumoasa, avind o arhitectura cu adevarat indeita.

Familia von Gheiking a locuit in cladirea amplasata pe str. Gavriil Banulescu Bodoni 3 din Chisinau, nu departe de liceul de fete.

Image

Impresionant este faptul ca daca am compara constructia in care a activat liceul de fete si cladirea in care a locuit famila von Gheiking (una cu adevarat modesta), am realiza care de fapt au fost valorile de care se conducea familia von Gheiking. Se stie ca grosul resureselor financiare de care dispunea familia baronului, erau indreptate pentru intretinerea liceului. Aici se includeau atit cheltuielile curente de intretinere a cladirii, materialele didactice, cit si salariile profesorilor. Iurie Colesnic ne marturisteste ca aportul statului pentru intretinerea liceului dat era unul foarte minor. Liceul aproape in totalitate era intretinut de familie von Gheiking.

Image

La 26 iulie 1930, moare baronul Alexandru von Gheiking, iar odata cu moartea baronului a inceput o perioada dificila pentru institutia respectiva de invatamint. La 1936 decedeaza si sotia baronului, Iulia von Gheiking. Din acest moment, precum si dupa evenimentele care au urmat la 1940, cladirea fostului liceu de fete a cunoscut o perioada din ce in ce mai dificila.

Astfel dupa cel de al II-lea Rzboi Mondial, cladirea a gazduit sediul Sovietului Comisarilor Norodnici ai RSSM, apoi scoala medie nr. 5. Din pacate, astazi cladirea respectiva se afla intr-o stare degradanta. Aceasta cladire, care poarta o istorie extraordinara, un exemplu de filantropie si dragoste pentru comunitate mai rar intilinita, poate sa dispara in cel mai scurt timp. Mesajul de baza este, ca pe de o parte, este absolut necesar sa valorificam trecutul nostru prin consolidarea patrimoniul istoric mostenit, reconstructia si conesravarea acestuia pentru viitor, pe de alta parte si mai important este faptul, ca sa nu uitam de idealurile promovate de catre inaintasii nostri, de exemplul pe care putem sa-l invatam de la ei, de ideile care au sprijinit si au determinat felul in care acestea au trait.

Image

Astazi, numele familiei von Gheiking nu este cunoscut in rindurile chisinauienilor, insa faptele pe care sotii von Gheiking le-au realizat pentri chisinauienii din acea perioada, nu pot sa ramina uitate. O familie, care prin banii si entuziasmul propriu a reusit sa fondeze o institutie de invatamint celebra, a ridicat o cladire extraordinara, o cladire care cu adevarat poate sa ombogateasca patrimoniul arhitectural si cultural al Chisinaului, trebuie sa fie cunoscuta si de chisinauienii de astazi. Pe mine personal, ma impresioaneaza anume faptul ca acesta famile de baroni, avind posibilitatea sa-si contruiasca un un palat sau chiar doua in centrul Chisinaului, au optat pentru ca banii respectivi sa fie destinati pentru constructia unei scoli. Intr-un final a fost construita o cladire, care nu a avut drept scop asigurarea comfortului si bunastarii membrilor familiei von Gheiking, dar in primul rind s-a urmarit acel interes social, care a contribuit la ridicarea nivelul invatamintului si culturii in general in orasul Chisinau.

Image

Sunt convins ca exemplul familie von Gheiking nu este unicul pentru orasul Chisinau si sunt sigur ca nu este un exemplu strain pentru zilele noastre. Este important sa deschidem ochii si sa vedem, sa vedm exemplele bune, sa ne determine pe noi, noi sa determinam pe altii la un inceput mai bun, la o initiativa comunitara, din care sa putem beneficia cu totii impreuna ca societate. Consider ca anume de acest lucru avem nevoie la momentul de fata. Eu personal cred, ca anume asa putem simti un gust in faptul ca traim, fiindca traim cu adevarat anume atunci cind traim inclusiv si pentru altcineva, iar intr-un final, numai asa putem contribui la punerea acelui „umar pentru ridicarea tarii” despre care tot auzim sau vorbim adesea.

Reclame

Un comentariu la “Familia von Gheiking, exemplu de altruism chisinauian

  1. Pingback: Două bijuterii în Centrul Istoric – savechisinau

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la iunie 23, 2014 de în Blog şi etichetată .
%d blogeri au apreciat asta: