Tanchiștii invizibili

Gunoi

image-2011-05-2-8576488-0-gunoi-bucurestiAsa se face ca niste vecini ingeniosi de-ai mei au decis sa nu mai achite serviciile de evacuare a gunoiului. In cateva zile, cele 2 tomberoane de langa casa erau deja pline, peste inca vreo 2 zile, tomberoanele nu se mai vedeau din gunoiul care le inconjura.  In decurs de o saptamana, aruncarea pachetului de gunoi  dimineata devenise un calvar. Trebuia sa poti sa te apropii de muntele de mizerie si sa arunci cat mai sus. Intreaga peripetie a durat 2 saptamani. Credeam ca vine ciuma peste noi.  Toate astea nu s-au intamplat doar din cauza vecinilor de bloc. Luati la un loc, mizeria pe care o producem timp de o saptamana cred ca incape in 2 tomberoane. Aici insa, a devenit o comoditate ca sa se arunge ”gratuit” gunoilul de catre toti vecinii cu case dragutze din jur.  Se pare ca daca cei de la blocuri au contracte si achita serviciile de evacuare, cei cu case la curte cauta gunoisti apropiate si incearca din rasputeri sa evite plata celor 11 lei/luna (!) pentru aceste servicii.

Daca e sa ne uitam atent aproape toti avem ceva in comun. Ne uneste gunoiul.

Indiferent daca avem Ferrari sau bicicleta, traim in case de lux sau saraiese, toti suntem pana la glezne in gunoi, pentru ca toate localitatile noastre sunt niste gropi mari de gunoi.

Toti avem cate un vecin care scuipa coji de seminte, de parca ar fi in labirintul minotaurului si drumul din coji, e unica lui sansa sa gaseasca iesirea. Toti avem cate un vecin cu caine de rasa, pe care il lasa sa-si  faca treburile unde ii vine. Toti avem cate un covor din mucuri de tigara pana in scara blocului. Si toti, innotam in glod cand vine cate o ploaie buna, indiferent daca traim in centrul capitalei sau in cel mai uitat sat din tara.

 

Dupa parerea mea una dintre cele mai mari probleme ale micii noastre tari este gunoiul sau mai bine zis lipsa unor politici coerente si actiuni concrete de “lupta” cu acesta.  Gunoiul nu e tema de interes pentru autoritati, iar oamenii desconsidera complet serviciile de evacuare si gestionare a deseurilor. Drept rezultat apele si pamanturile noastre sunt otravite si pline de tabelul lui Mendeleev „de la rapa din dealul satului”. Raurile sunt pline de toate mizeriile inchipuite si neinchipuite; in unele din ele nu se vede apa din cauza peturilor si cauciucurilor. Acestea sunt rauri a caror apa o folosim pentru a uda rosiile “moldovenesti”, a adapa vitele a caror lapte il bem, a umple iazurile in care prindem pesti.

In Moldova, e necesara cel putin o fabrica moderna de ardere a deseurilor, mai ales ca acestea produc energie electrica. Orice localitate, cat de mica, trebuie sa aiba gunoisti amenajate. Iar gunoiul adunat sa fie evacuat periodic si dus la fabrica de ardere a deseurilor. Orice persoana in aceasta tara trebuie sa plateasca o taxa pentru evacuarea deseurilor (cei 11 lei care se percep astazi in Chisinau pentru deservire lunara mi se par o taxa cat se poate de mica) pentru ca fiecare din noi produce gunoi.

In plus, daca plata acestor servicii va fi obligatorie, aceasta ii va face poate pe oameni sa se miste si sa ceara urne si gunoisti amenjate.  Pentru neachitare se impun amnezi. Gunoistile neautorizate,  hartiile, mucurile de tigara, sticele de plastic aruncate pe jos – trebuie sa fie amendate!

Orice companie trebuie sa fie obligata sa asigure curatenia in fata propriului sediu. Orice incercare de a arunca gunoi industrial in locuri neautorizate trebuie sa se pedepseasca cu confiscarea vehiculului (daca e transportat cu masina) si o amenda usturatoare. Cu gunoiul trebuie sa luptam la fel de acerb ca si cu coruptia.  Pentru ca gunoiul si mizeria ne omoara pe toti. Incet, dar sigur.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la octombrie 26, 2014 de în Blog.
%d blogeri au apreciat asta: