Tanchiștii invizibili

Exemplul unui patriarh care a ajuns OM

serb-patriarch-pavel

Am decis sa scriu acest articol despre un reprezentant al bisericii ortodoxe si anume despre Patriarhul Pavel (Pavle) al Serbiei. Motivele care m-au determinat sunt diferite, totusi cel mai esential fiind dorinta de a scoate in lumina un exemplu bun! Da! Acel exemplu bun de care aparent ducem lipsa. Multi ar zice ca exmplele bune in biserica ar trebui sa fie o normalitate si sunt de acord! Asa si este firesc! Chiar daca este firesc, trebuie sa recunoastem ca locuim intr-o societate devoratoare de evenimente sau stiri, care ofera senzatii. Faptul ca un oarecare patriarh al bisericii isi traieste viata in dragoste pentru comunitate, in modestie si jertfa de sine, un exemplu rar si in acelasi timp demn de urmat, nu prea ar corespunde acelor asteptari de senzatii tari. Paradoxal, dar in mod indiscutabil, o stire despre cum un demnitar ar fi luat mita, despre un preot care injura si isi traieste viata in contradictie cu invataturile pe care el insusi le predica, stiri despre jafuri, accidente, rapiri, violuri sau intreventii militare, ar trezi un interes mai mare si ar capta atentia unui public mai larg. Cind vorbim depre demnitari corupti, despre functionari incompetenti, despre preoti mincinosi sau fete bisericesti care locuiesc in lux, intr-un fel parca ajungem sa-i catalogam cu acelasi concept de- “Toti”. Toti demnitarii sunt niste hoti! Toti medicii sunt niste incompetenti, toti […] sunt asa sau altfel si lista poate continua! Nu stiu … Am impresia ca o astfel de abordare a lucrurilor este total eronata si incorecta. Este evident ca printre acesti “Toti” exista si oameni care impartasesc un sistem de valori diferit, care modest, la locul lor, isi fac treaba onest, sincer cu daruire de sine si care pe deasupra traiesc si o viata fericita.

In acest context, as vrea sa vorbesc despre un astfel de Om. Un Om, care din spusele unui contemporan, nu si-a dorit sa ajunga patriarh, dar a ajuns cel de al 44-lea patriarh al Serbiei. Un patriarh iubit cu sinceritate de popor, fiindca a iubit si el, cu multa daruire- oamenii. Presedintele Serbiei, Boris Tadici a spus cu referire la acest patriarh ca „a fost acel om, care prin existenta sa unifica intreaga natiune”.

Viata acestui patriarh a fost un exemplu viu de asceza si modestie. A trait pentru Dumnezeu si pentru oameni fara a cauta la interesele personale.

Este cunoscut ca patriarhul se deplasa pe jos sau in transport public, fara garda de corp sau alti insotitori. Oricine dorea putea sa se apropie si sa vorbeasca cu el in mijlocul strazii sau la resedinta acestuia. In una din zile, diaconul care il insotea pe Patriarhul Pavel povestea despre o lectie primita din partea marelui ierarh, pe când mergeau ei o data, impreuna, la Biserica Banovo.

“Cu ce vom merge intr-acolo? Cu masina?” – a intrebat diaconul.

“Nu. Cu autobusul!” – ii raspunse Patriarhul in mod categoric.

“E aglomeratie mare, zapuseala de nedescris in autobus. Nu e nici foarte aproape…”

“Mergem asa! – i-a retezat vorba scurt Patriarhul.

“Prea Fericirea Voastra” – a incercat sa il induplece din nou dicaonul – “ e vara si oamenii merg mai mult goi in autobuz. Nu se cade…”

“Stiti ce, parinte,” – a raspuns linistit Patriarhul – “vede fiecare ce vrea!”

PAVLE-RATB-300x215

In perioada cind Serbia trecea prin razboi, intr-una din zile patriarhul vazuse din apartamentul sau din Palatul Patriarhiei cum afara in drum stau un grup de refugiati in ploaie, s-a coborât si a deschis marea usa a Patriarhiei si i-a chemat sa intre pentru a se adaposti de ploaie. Când cineva i-a atras atentia ca exista posibilitatea sa intre si vreun rau-intentionat in cladire – le-a raspuns:

„Cum as fi putut eu sa dorm acolo sus, la cald, iar acesti copii sa stea in ploaie afara?!”.

(Vedeti sursa Cuvint Ortodox: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/11/16/pavle-al-serbiei-un-patriarh-evanghelic-intr-un-veac-al-managerilor-si-al-diplomatilor-iezuiti-in-biserica/)

Patriarhul Pavel adeseori refuza salariul care i se cuvenea, multumindu-se doar cu pensia de fost episcop de Raska si Prizren. Singur isi repara pantofii si singur isi cosea mantia preoteasca. Pe linga toate, ii mai ramineau bani din pensie. Pe acestia ii oferea saracilor, ori ii dona in alte scopuri caritabile.

Povestec martorii ca prin 1962, fiind pe atunci inca episcop, la solicitarea unor episcopi de a le fi marite salariile, Pavel s-a mirat de acest fapt: „Pentru ce sa fie marite, daca nu suntem in stare sa cheltuim nici ceea ce avem?!”

Patriarhul Pavel a trait o viata monahala adevarata. In fiecare dimineata, in Paraclisul Patriarhiei slujea Sfânta Liturghie si se impartasea, iar in fiecare seara era prezent in Catedrala Mitropolitana la slujba Vecerniei.

La vârsta de 92 de ani, inca isi gatea singur, iar aproape intreg anul tinea post. De obicei, mânca legume fierte, ulei folosea doar in sarbatori, foarte rar peste, iar carne niciodata. Bautura sa preferata era sucul de rosii, iar mâncarea – erau urzicile. Când nu postea, mânca lactate. Asa cum am mentionat mai sus, hainele si le cosea de unul singur, le aranja si le spala el insusi, precum isi repara si isi lustruia si pantofii.

Sirbii il intilneau pe Patriarhul Pavle pe strada, in tramvai sau in autobuz. Era cu adevarat aproape de popor. Se zice ca intr- o zi pe când patriarhul mergea spre Patriarhie, sa oprise linga el un Mercedes. La volan era un preot al unei celebre parohii din Belgrad, care i-a zis: „Prea Fericirea Voas­­tra, permiteti-mi sa va conduc” si l-a invitat in masina “Indicati-mi doar directia!”… Patriarhul, urcând in automobil, indata ce a pornit, a intrebat: “Parinte, dar cui apartine masina aceasta luxoasa?”, “Este a mea, Preafericirea Voastra!” ii zise preotul. Patriarhul a rugat brusc ca acesta sa opreasca, si-a facut smerit semnul crucii si a parasit automobilul zicind preotului doar: “Dumnezeu sa va aiba in paza!”

Patriarhul a fost si este un adevarat patriot al sirbilor. In perioada razboiului din 1991-1995, in mod deschis apara interesele poporului sirb. A fost alaturi atit de sirbii din Croatia cit si de cei din Bosnia si Hertegovina. In acelasi timp, nicioadata nu a instigat la ura fata de alte popoare. Impreuna cu cardinalul croat Kuharicem a chemat partile beligerante la solutionarea conflictului militar pe cale pasnica chiar daca fortele militare croate au distrus satul natal al patriarhului. Exemple de dragoste, daruire de sine din partea patriarhului Pavel pot continua la nesfirsit atit in perioada razboaielor din Balcani, cit si in timp de pace.

news_4842

Prin exemplul de viata al patriarhului Pavel, nu intentionez sa determin aparitia unor tendinte de comparatie cu sistemul de valori impartasit de o parte din fetele bisericesti din Republica Moldova. Cu siguranta si noi avem exemple bune, exemple despre care trebuie sa vorbim. Poate si daca acest Om nu ajungea sa fie patriarh al Serbiei, nici noi nu am fi aflat de el si de viata pe care o duce. Cel mai probabil avea sa-si traiasca acceasi viata de calugar smerit si iubitor de pace indefernt de treptele ierarhice pe care le urca.

Prin exemplul acestui monah, sper sa fie inclinata putin balanta spre partea positive a lucrurilor, spre partea care apreciaza evenimentele si exemplele bune! Sa fie o pilda de urmat, iar pe cei, care volens non volens, generalizeaza oamenii la acel “Toti” sau “Toate”, fie aceasta generalizare se refera la barbati sau femei, fie la demnitari, doctori, preoti, monahi sau simpli functionari, i-as indemna sa incerce sa desprinda printre acei “Toti” si Oameni, care cu adevarat isi fac bine treaba, in mod sirguincios, onest si discret .

***

La 15 septembrie 2009, Patriarhul Pavel s-a stins din viata. Din estimarile politiei sirbe, peste 200 000 de oamnei au iesit pe strazile Belgradului  sa-si petreaca patriarhul in ultimul drum. Dintre acestea aproximat 20 000 au venit din Bosnia si Hertegovina si cam la 15 000 din Muntenegru.

pavle2

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la octombrie 31, 2014 de în Blog.
%d blogeri au apreciat asta: