Tanchiștii invizibili

Înscrierea colindatului în ceată bărbătească în Patrimoniul UNESCO (5 decembrie 2013)

Pe 5 decembrie 2013, Comitetul Interguvernamental UNESCO, întrunit la Baku, în Azerbaidjan, a decis includerea COLINDATULUI ÎN CEATĂ BĂRBĂTEASCĂ în Patrimoniul Imaterial al Umanităţii UNESCO.

08134-BIG

Ceată bărbătească de colindători din R. Moldova. Poza aparţine Muzeului de Etnografie şi Istorie Naturală din R. Moldova şi este folosită şi în dosarul de prezentare pentru UNESCO.

Trebuie de spus că a fost un dosar depus în comun de România şi Republica Moldova, fiind prima şi singura tradiţie de până acum înscrisă de Moldova la UNESCO.

Este adevărat că mai sunt şi alte tradiţii cu relevanţă pentru Republica Moldova înregistrate la UNESCO, precum dansul căluşului şi doina, dar aceste înscrieri au fost făcute de România fără implicarea autorităţilor moldovene. Despre aceste două tradiţii româneşti înscrise la UNESCO am scris în trecut aici şi aici.

Pentru Republica Moldova, în dosarul pentru UNESCO următoarele localităţi au fost menţionate ca practicând ritualul colindului în ceată bărbătească: Hădărăuţi (raionul Ocniţa), Parcova (raionul Edineţ), Pelenia (raionul Drochia), Boşcana (raionul Criuleni), Rogojeni (raionul Şoldăneşti),  Sadâc (raionul Cantemir), Popeasca (raionul Ştefan Vodă), Slobozia Mare (raionul Cahul). Această enumerare are doar caracter exemplificativ.

Apropo de Boşcana. Găsiţi mai jos un articol foarte bun de acum doi ani despre reînvierea în localitate a tradiţiei respective:

http://www.jurnal.md/ro/news/in-satul-boscana-a-reaparut-ceata-barbateasca-de-colindatori-214091/

Şi acum câteva cuvinte despre colindatul în ceată bărbătească.

Nu e vorba de orice fel de colindat. De exemplu, nu ar trebui să se confunde cu colindatul practicat de copii.

Spre deosebire de alte variante, colindatul în ceată bărbătească are o natură mai elaborată. Anume această formă are caracterul unui ritual datorită duratei sale, a complexităţii şi a tipologiei dramatice. Aceste elemente motivează comunităţile locale să menţină şi să continuie tradiţia din generaţie în generaţie. Astfel, tinerii se unesc în cete conduşi de o persoană mai experimentată care ştie repertoriul şi are autoritatea necesară. Cum se menţioneză în dosarul UNESCO, a face parte dintr-o ceată de colindători reprezintă un certificat de prestigiu social. Copiiii de asemenea pot acumula experienţa acestei tradiţii, fiind lăsaţi de multe ori să asiste la repetiţiile cetei de coindători. De asemenea, gazdele care cunosc ritualul pot să atenţioneze colindătorii să respecte tradiţia şi să nu se abată de la ea dacă vor să fie recompensaţi.

Mai multe detalii puteti gasi in emisiunea „Tezaur” din 22 decembrie 2013, de la Moldova 1.

Colindatul în ceată bărbătească se caracterizează şi prin vechime. Chiar dacă este atestat pentru prima oară în secolul XVII (în „Memorialul” pastorului Andreas Mathesius din Cegău Mic, jud. Alba), rădăcinile par a i se duce mult mai mult în urmă.

Dosarul UNESCO nu uită să menţioneze şi faptul că ritualul colindatului a fost interzis de autorităţile sovietice în special în anii 1970-1990 pe teritoriul Moldovei (RSSM de atunci). Abia după 1991 comunităţile au reînceput să practice în mod deschis colindatul.

Sperăm că această înscriere a colindatului în Patrimoniul UNESCO să fie urmată de multe alte tradiţii ale noastre recunoscute la acest nivel internaţional. Dar, probabil, la fel de importantă este şi recunoaşterea acestora la ele acasă, pe ambele maluri ale Prutului. Este nevoie de păstrarea lor şi transmiterea generaţiilor viitoare, aşa cum au făcut predecesorii noştri.

Despre tanchistii

2 comentarii la “Înscrierea colindatului în ceată bărbătească în Patrimoniul UNESCO (5 decembrie 2013)

  1. Pingback: UNIONISMUL. AMBALAJ ȘI SUBSTANȚĂ | Tanchiștii invizibili

  2. Pingback: Sâmbăta lui Lazăr (Lăzărelul) | Tanchiștii invizibili

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la decembrie 5, 2014 de în Calendarul din Tanc, Patrimoniul UNESCO şi etichetată , , , .
%d blogeri au apreciat: