Tanchiștii invizibili

Vedem oare noi „viata” drept o valoare suprema astazi?

465x0_1

„Сегодня я узнала, что такое минометный обстрел. Поверьте мне — все те, кто философствует на тему «Война на Юго-Востоке Украины» за сотни километров от нее — это ОЧЕНЬ СТРАШНО. Страшно так, что виден тоненький волосок, на котором подвешена человеческая жизнь…”

Traducere: Azi am învățat ce este un bombardament. Credeti-mă toți cei care filozofeaza pe temaRăzboiul din sud-estul Ucrainei„- aflati la sute de kilometri distanță ESTE INGROZITOR. Este atit de ingrozitor incit este abia vizibil firul subțire de par, de care atirna viața omului (Citat despre conflictul din Ucraina, amplasat pe una dintre retelele de socializare)

Dreptul la viață

Din punctul meu de vedere, dreptul la viata este un drept fundamental al omului fara de care celelalte drepturi nu-si mai au rostul. Pot exista diferite polemici pe acest subiect, dar pina la urma dreptul la viata ramine pozitionat in centrul universal al drepturilor omului.

Cunoastem ca dreptul la viata este protejat atit de legea interna a statului cit si de cea internationala. Acest drept este consfintit atit în Declarația Universală a Drepurilor Omului, cit si in legea fundamentală a statului – Constituția. Pentru asigurarea dreptului la viață, statul este obligat sa ofere un mediu sigur, sa garanteze conditii de ocrotire a sănătății și de securitate a vieții. Prin pirghiile pe care le detine statul (justitia, serviciile de sanatate, sociale, invatamintul, etc) – inlatura sau amelioreaza pericolele ce pun in primejdie viața omului. Asadar, oricine nu respectă dreptul altuia este tras la răspundere în fața legii.

The-Universal-Declaration-of-Human-Rights-2

Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au inteles ca pentru o mai buna convetuire impreuna, o societate urmeaza sa-si stabileasca anumite norme de coabitare. Normele respective isi aveau originea fie din anumite reguli (legi) instituite de acea comunitate, transformata ulterior in stat, fie au pornit din conceptul spiritual al acestei comunitati, adica din religie. Latura spirituala a unei societatii este indispensabila si prezenta inclusiv in ziua de astazi. Asa ca am considerat de cuviinta sa vedem ce ne zice invatatura crestina despre „viata” si „dreptul la viata”:

„Si luand Domnul Dumnezeu tarana din pamant, a facut pe om si a suflat in fata lui suflare de viata, si s-a facut omul fiinta vie” (Fac. II, 7; I Cor. 15, 45, 47). Din invatatura crestina deducem ca „viata este un dar dumnezeiesc, este valoarea suprema a omului pe pamant, fiindca ea este suportul tuturor celorlalte valori, care o exprima si o impun in fruntea tuturor acestora, pentru ca omul a fost facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu (Fac. I, 26-27), intrucat este o fiinta vie menita sa traiasca in comunitatea altor fiinte vii, cu care impreuna se bucura de viata ca valoare personala si ca valoare comunitar-soborniceasca.” (Pr. Aurel Radu)

Teritoriul unui stat

Un drept la teritoriu ca si drept fundamental al omului- nu exista! Exista dreptul la libera circulatie!

Totusi, fiecare stat este amplasat pe un teritoriu. Teritoriul unui stat este un spaţiu geografic în limitele căruia un stat îşi exercită suveranitatea sa. Teritoriul este un element esential pentru existenţa unui stat, totusi, un teritoriu nu poate forma un stat daca nu are populatie. Statul la rindul sau este dependent de populaţia care locuieste pe teriroruiul sau.

Un stat isi exercită suveranitatea exclusiva asupra teritoriului sau, celelalte state fiind obligate să nu aducă atingere integrităţii teritoriale altor state şi drepturilor suverane pe care acestea le au în limitele lor teritoriale.

Accente si reflectii

In momentul in care vedem ca legea laica si cea ecleziastica pozitioneaza viata omului in fruntea celorlalte valori, este de necrezut ca in realitate, viata omului sa fie sacrificata in numele unor valori sau idealuri inferioare acesteia. Lista idealurilor pentru care noi ca umanitate ne jertfim viata poate extinsa foarte mult de la persoana la persoana sau de la comunitate la comunitate. Totusi, in virtutea evenimentelor care au loc in Ucraina, o analiza in ce priveste coraportul dintre viata si teritoriu, in viziunea mea, devine tot mai stringenta.

Geopolitics_South_Russia

Notiunea de teritoriu controlat de stat este foarte subiectiva. Este subiectiva atit in spatiu cit si in timp. Argumentele privind ai cui stramosi primii au populat un teritoriu sau altul, cred ca sunt deplasate si nefondate. In primul rind este dificil de a identifica pina la ce limita poti inainta in timp pentru a stabili cine totusi mai devremea populat un anumit teritoriu. In al doilea rind, in dorinta insistenta de a gasi evenimente istorice sau urme arheologice in favoarea sustinerii interesului national al unui stat sau altul, mereu va exista tendinta de falsificare. Pina la urma daca am merge pe aceasta idee inseamna ca si mongolezii sunt indreptatiti sa revendice o buna parte din teritoriile Europei si Asiei. Asa ca ajungem la un nonsens.

Mai mult decit atit, astazi tot mai raspindit devine conceptul de „drept la libera circulatie”. Nici un cetatean rus nu a fost restrictionat cam de 150 de ani incoace sa ajunga pe teritoriul Crimeii, tot asa cum nici un cetatean moldovean nu este restrictionat sa ajunga in Cernauti, sudul Basarabiei sau Romania. Ne putem folosi tot mai mult de acest drept la libera circultie si putem din plin sa savuram teritorii care consideram ca au fost populate de inaintasii nostri. Daca vrem sa le aducem un omagiu, mergem si vizitam aceste teritorii, le admiram si le punem in valoare.

O parte din co-nationalii nostri locuiesc in prezent in teritorii controlate de alte state. Cindva am fost o tara, acum suntem despartiti in tari diferite. In cazul in care sunte minati de aspiratii de unitate nationala, de protectie reciproca sau de impartasirea a idealurilor nationale, chiar aplicarea fortei armate este cea mai buna solutie?! Este in totalitate gresit! Sustinerea si comunicarea reciproca prin interemediul culturii, prin prcaticarea traditiilor comune, organizarea diferitor evenimente impreuna, implicarea la nivel de invatamint, arta, literatura, implementarea de proiecte comune si practicarea cit mai des de activitati in comun ne poate uni mai mult decit granitele unui stat.

Astazi pretindem ca am evoluat ca umanitate. Daca cunostem, intelegem, constietizam ca viata ne este data pentru a ne bucura de familie si prieteni, limba, idealurile pe care impartasim, spatiul asupra caruia un stat sau altul isi exercita suveranitatea, este de neinteles cum acceptam decizia unora de a ne lipsi de viata pentru aspiratii, care fara de aceeasi viata- nu-si mai au rostul!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la ianuarie 23, 2015 de în Blog.
%d blogeri au apreciat: