Tanchiștii invizibili

Fundamentul si … Petrica

Noiembrie 2014, Un-Sat, Republica M.

– Stimati sateni, v-am adunat astazi pe toti in Casa de Cultura ca sa va bucur cu o noutate tare fericita. Is bucuros si cred ca si Dvs o sa fiti bucurosi ca am gasit bani sa costruim in sfarsit o scoala  la noi in sat. Noi cu Dvs cunoastem cat de greu se descurca scolarii care fac lectii in cladirea gradinitei. Problema cu scoala din sat e de ani de zile, da eu mi-am pus in plan sa rezolvam cu aceasta intrebare. Costa foarte mult, dumneavoastra stiti, dar cu sustinerea conducerii poate o da Domnu’ si o s-o scoatem in capat.

– Da unde o s-o construiti, pe fundamentul cel vechi de la deal?

– Stimati sateni, noi intrebarea asta am mai discutat-o. Fundamentul cela l-o pus comunistii, cand primar era Dl Tolea. Noi vrem sa facem totul sa fie nou, avem proiect, am ales locul si deja ne pornim iata cu lucru, poate intr-o saptamana-doua incepem sa sapam de fundament.

***

Cand au dat ingheturile, lucrul la santierul noii scoli incepuse cu success. Toata iarna costructorii adusi de dl primar au muncit la fundament.

Mai 2015, Un-sat, Republica M.

– Stimati sateni, ieri s-o stabilit de la Chisinau data alegerilor. O sa fie in iunie. Eu cu partidul va chem sa fiti foarte atenti cu cine votati. Dvs ati vazut ce am facut eu in acesti ani. Am tinut gradinita in regula, am reparat capital cladirea primariei, am avut grija ca oamenii sa-si ia salariile la timp. Si toate aiestea aproape fara bani, tara ii saraca si incercam sa facem multe cu bani putini. Dar, cel mai important, am pornit sa construim scoala. Aici finante trebuie tare multe, iata noi am reusit sa facem deja fundamentul. O sa fie o scoala foarte frumoasa

– Da de ce nimeni nu mai lucreaza acolo? muncitorii s-o dus cu totul de vreo saptamana.

– Votati cu mine si cu partidul si muncitorii o sa vina inapoi, o sa gasim iar bani si o vom termina de construit. Dvs va dati seama ca daca vin amu altii, n-o sa mai faca nicio scoala.

***

Image courtesy of artur84 at FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of artur84 at FreeDigitalPhotos.net

Un-sat din Republica M. are deja doua fundamente cladite pentru scoala. Un-sat este unul din cele peste 1600 de sate si comune in care oamenii sunt mai mult sau mai putin santajati cu jumatatea lucrului (ne)facut. In aceeasi situatie sunt si cele peste 60 de orase si municipii, unde administratiile actuale au argumentul de baza in campania electorala – santajul. Santajul ca “nu va mai fi scoala/gradinita/punct medical”, santajul ca “vin rusii/gay-ii/criza din Europa”,  santajul ca ceea in ce au crezut nu se va mai intampla.

Pusi in fata acestor argumente, oamenii vor ceda. Pentru ca la oameni in sat/oras/municipiu se aduna de ani de zile foarte multe lucruri nefacute. Iar daca vom intreba oamenii “cui dam Primaria?” ne vor arata cu aratatorul (si suparare in glas) catre cel/cea care a apasat cel mai tare pe rana, pentru ca de cealalta parte a santajului stau promisiunile in care nimeni nu mai crede. Si iata asa vom merge la vot, suparati si santajati, visand ca si la noi in localitate  sa apara un Petrica.

Un Petrica care nu santajeaza, nu face promisiuni, si nu cladeste „doar fundamentul”.

Lasă un comentariu

informatie

Această înregistrare a fost postată la iunie 11, 2015 de în Lirica locala şi etichetată , , , , , , , , , , , , .