Tanchiștii invizibili

2530 de anonimi

Caut de cateva saptamani un mester de prin centrul tarii de la care sa pot cumpara rogojini si nu gasesc. Caut pe net, asa cum ar cauta 99% din oameni. Misiune imposibila si starnitoare de scrisori.

Draga Uniune a Mesterilor Populari din Moldova,

draga organizatie care ti-ai propus sa “desfăşori  activităţi de valorificare si renastere a artei populare meştesugareşti prin incurajarea mesterilor populari, creatori de valori autentice”[1], unde esti si cum renasti tu arta populara? Cum incurajezi mesterii populari?

Te intreb pentru ca i-am cautat pe mesterii tarii mele la sarbatorile nationale si am intalnit doar 6 dintre ei la Ziua Independentei si de Ziua Limbii. Iar tu te lauzi cu tocmai 2530 de mesteri populari (asa am gasit cifra pe un site[2]). Incerc doar sa-mi imaginez bogatia mestegului national si al traditiilor pastrate in munca acestora si regret ca nu pot sa-I vad, sa-I admir, sa-mi iau o particica din creatia lor la mine acasa. Pentru ca noi, cei care vrem sa-i aflam, nu avem aceasta sansa. De sarbatori nu-I gasim in expozitii, iar pe net, pe net ei nu exista.

Draga Uniune, tu nu ai site! In aceasta era unde totul e pe net! Ori tocmai aici tu ai cea mai mare sansa de valorificare si renastere a artei populare meştesugareşti, iar ei, mesterii, pot iesi din acest anonimat jalnic in care se afla acum.

Cum sa indrageasca tinerii broderia, caciula de carlan, cojocul, opincile trendy, fotoliul sau cosurile din lozie, covorul national de rara frumusete, ciorapii de lana si oala din lut cand ei nu le vad?! Iar de mesteri unde pot afla? Imi vei spune ca aveti emisiuni la tv. Acum sincer, cu mana pe inima, cati tineri cu varsta cuprinsa intre 16 – 35 de ani se uita la “Tezaur” de la Moldova 1???

In schimb, stii ce vad acesti tineri la aceleasi sarbatori nationale sau la evenimentele organizate uneori? Cercelusi, mergeluse si caciulite pentru copii, la un loc cu multe, multe alte kitsh-uri. Si oamenii le plac, le cumpara si li se pare ca asta e “mestesug”.

Iar nepasarea ta este fatala pentru mestesugul autentic, pentru ca eu cred ca efortul trebuie sa inceapa de la aceasta Uniune, care sa-I uneasca, sa-I sustina si sa-I aduca in lumina reflectoarelor si pe paginile facebook-ului pe toti cei peste 2000 de mesteri.

opinci-artizanat

Dintre istoriile triste auzite de la unii mesteri, este faptul ca se duc la expozitii si dorm noaptea sub cerul liber, langa marfa lor, ca sa o pazeasca. Sau merg la expozitii unde organizatorii au grija sa nu le asigure niciun fel de securitate si unde le sunt furate lucrarile muncite luni de zile. Sau vin la Chisinau din cont propriu ca-I invita “conducerea” cu riscul deplin sa nu faca nicio vanzare. Sau nu sunt chemati de loc, cu anii, la niciun eveniment. Si la un moment dat, nici ei nu mai vor, nici vanzari, nici invitatii, nici Uniune.

Draga Uniune, te rog sa ne spui cum te putem ajuta? Ai nevoie de bani pentru site? Ai nevoie de bani pentru Internet, hosting si din astea? Ai nevoie de idei de marketing si promovare? Spune-ne! Intra si tu o data pe facebook si scrie cu ce te pot ajuta tinerii ca sa iesi din anonimat. Si eu cred, sincer cred ca pentru toti cei 2530 de mesteri se vor gasi minim 2530 de doritori de a te ajuta!

[1] http://www.mc.gov.md/ro/content/parti-interesate

[2] http://provincial.md/fierbinte/cei-mai-buni-mesteri-populari-din-republica-moldova-au-fost-premiati

Un comentariu la “2530 de anonimi

Lasă un comentariu

informatie

Această înregistrare a fost postată la septembrie 9, 2015 de în Lirica locala şi etichetată , , , , , , , , , , , .

Navigare