Tanchiștii invizibili

Lewis Milestone- chişinăuianul care a luat Premiul Oscar

Lewis Milestone… Vi se pare un nume cunoscut? Dar Lev Milştein?

Ei iata, acest Lewis Milestone, după numele său iniţial Lev Milştein, a fost un mare regizor la Hollywood, care a regizat mai multe filme celebre, iar pentru două din ele a luat și Premiul Oscar.
Lewis Milestone s-a născut la Chișinău la 30 septembrie 1895 în familia unui croitor evreu. Se zice ca ”era un răsfăţat al familiei, iar în scurt timp tînărul Lev sparge una din farmaciile din Chişinău, aflată pe str. Aleksandrovskaia, colţ cu strada Armeană, pe locul unde astăzi se află magazinul Franzeluţa” (Colescnic, Iurie. Basarabia Necunoscută. – Chişinău, 2007).


Farmacia Kogan-Pautinsky din Chișinău, pe care a spart-o tînărul L. Milestone.

Între timp, familia Milştein s-a mutat cu traiul în Odessa, de unde ulterior, tînărul Lev a mers în Belgia și Germania să-și facă studiile în inginerie. La vîrsta de 19 ani cu doar 6 dolari în buzunar, Lev Milştein se hotărăște să meargă în Statele Unite. Aici, după cîteva încercări nereuşite de a-și găsi un serviciu, decide să se angajeze în Army Signal Corps, unde montează mai multe filme de scurt metraj cu caracter educaţional pentru soldaţi. După Primul Război Mondial, Lewis Milestone merge la Hollywood unde îl întîlnește pe William A. Seiter de la Ince Studios. Acesta îl ajută mult în ascensiunea sa de mai departe în domeniul filmografic și lasă o amprentă esențială în stilul, pe care Milestone l-a folosit în regia filmelor sale.

În 1925, Lewis Milestone debutează în calitate de regizor cu pelicula Seven Sinners, iar doi ani mai tîrziu cîștigă primul Premiu Oscar cu filmul Two Arabian Knights (1927). Cel de-al doilea Premiu Oscar, Lewis Milestone îl ia cu filmul All Quiet on the Western Front (1930). Deși, în rezultatul cîtorva situații de conflict cu Warner Brothers și Howard Hughes, Milestone a avut imaginea unei persoane dificile la Hollywood,, el a fost apreciat mult de contemporanii săi și este considerat o istorie de mare succes a cinematografiei.

Totodată, Milestone a regizat prima ediție a filmului Ocean’s 11 (1960), unde s-a filmat Frank Sinatra alături de Dean Martin și Rat Pack, precum şi filmul Mutiny on the Bounty (1962), unde în rolul principal a jucat celebrul Marlon Brando.

Milestone a fost o persoană cu un simţ al umorului ieşit din tipare. Cînd producătorul filmului All Quiet on the Western Front, Carl Laemmle Jr., a cerut un sfîrșit fericit pentru pelicula respectivă, Milestone i-a dat replica „Vă voi da eu un sfîrșit fericit. Îi vom lăsa pe nemți să cîștige războiul”.

O alta dovadă a umorului său inedit este „celebra-i expresie pe care a rostit-o în faţa fostului său diriginte de clasă, Nicolae Popovschi, în 1938, când a vizitat Chişinăul, şi întâlnindu-se cu fostul său profesor i-a dăruit o sută de dolari, o sumă enormă pentru acea vreme, şi i-a spus: „Numai dumneata, domnule profesor, ai înţeles că menirea mea nu a fost să fiu un tocilar conştiincios care îşi roade turul pantalonilor de băncile şcolii””(Colescnic, Iurie. Basarabia Necunoscută. – Chişinău, 2007).

Lewis Milestone, acest fost elev al Liceului Real nr. 3 din Chișinău, un ștrengar şi o personalitate remarcantă, care a avut capacitatea de a-şi valorifica talentul şi inteligența, cu certitudine şi-a cucerit locul său de cinste în istoria cinematografiei mondiale, iar noi cu multă admirație şi simpatie așternem numele său în filele oamenilor celebri pe care i-a dat lumii – Chișinăul.

Despre tanchistii

Lasă un comentariu

informatie

Această înregistrare a fost postată la septembrie 30, 2012 de în Calendarul din Tanc şi etichetată , , .