Tanchiștii invizibili

Daca inima ta s-ar imbraca intr-o haina

Scrisorile cu dor

Eu am un prieten care-mi scrie niste scrisori pline de dor de Basarabia. Imi scrie despre evenimentele care au loc in tara si la care el nu poate veni, imi scrie despre lecturile despre Basarabia pe care le face, despe locuri si oameni extraordinari de-aici. Scrisorile lui sunt foarte frumoase. Din ele am descoperit comori noi, aici, la mine acasa. Eu nu le stiam, nici nu le banuiam. El e departe, dar stie mai multe despre tara asta decat toti vecinii si colegii mei de serviciu luati la un loc.

In ultima lui scrisoare mi-a scris despre un eveniment deosebit. Vreau sa-l impartasesc cu voi. Poate veniti. Poate o sa va placa. Poate o sa scrieti si voi dupa asta scrisori pline de dor catre prietenii vostri plecati de-aici si o sa le povestiti ce lucruri minunate se intampla in Moldova.

Fragment din scrisoare:

“In cartea de amintiri a Anitei Nandris-Cudla, “20 de ani in Siberia (destin Bucovinean)”, este o scena, cand sunt inmormantati soldatii dupa o lupta din primul razboi mondial. Si preotul zice: aista-i din Bucovina, aista-i din Banat, aista-i din Maramures. Dar de unde stii? il intreaba altii. Dupa camasa, raspunde preotul, camasile poarta ornamentele locurilor de unde vin. 

-Dar care sunt ornamentele de pe hainele basarabene? m-as intreba eu. Care sunt simbolurile vestimentare care ne caracterizeaza? Noi le cunoastem?

Pe 24 iunie, la Chisinau, la Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala  vor fi prezentate 40 de modele de ii basarabene, reconstituite dupa surse vechi de Ioana Corduneanu. Aceasta doamna din Romania e pasionata de ii (are si o pagina pe Facebook: Semne Cusute) Acum cateva luni ea si-a propus o chestie foarte ambitioasa. S-a gandit sa reconstituie, pe baza unor surse vechi (fotografii, fragmente textile etc.) iile basarabene autentice.

 Asta se exprima ptrintr-un singur cuvant: AUTENTICITATE!!!

 Poate cineva din voi sa mearga acolo? Poate? Si sa faca poze? Si sa scrie cum a fost?”

Semne Cusute

Semne Cusute

 

Ziua Universală a Iei

Anul asta, pe 24 iunie, sarbatorim prima ZI UNIVERSALĂ A IEI inițiată de comunitatea La Blouse Roumaine. Despre asta am mai scris pe blog https://tanchistiiinvizibili.wordpress.com/2013/04/25/aprilie-1940-ia-romaneasca-pictata-de-matisse/

Romanii, de pretudindeni, sunt invitati sa imbrace pe 24 iunie cea mai frumoasa haina din garderoba. Ia. Eu cred ca daca inimile noastre ar vrea sa imbrace o haina, aceasta ar fi cu siguranta Ia.

V. Buzila (dr. conf. univ.) a spus frumos despre Ii: “Ia este piesa de vestimentaţie pe care poporul nostru a dat-o lumii. Este opera de vârf creată prin contribuţia nenumăratelor generaţii de femei. Ea colportă, încifrate în ornamente, aspiraţiile de bine, de fericire şi de frumuseţe ale poporului nostru. O îmbrăcăm pentru a ne confunda cu toţi acei care au contribuit la afirmarea noastră istorică. Este marca noastră identitară, care ne etalează cu toată demnitatea în rândul popoarelor lumii”

In aceasta zi in Chisinau se vor intampla mai multe lucruri:

Ziua Universala a Iei

Ioana Corduneanu va veni cu o prezentare la conferința științifică de la ora 11.00. Veți putea vedea modelele de ie din Basarabia, documentate și adunate de Ioana Corduneanu cu diferite ocazii, inclusiv deplasări în RM, veți afla mai multe despre proiectul și blogul Ioanei Coduneanu, care e de fapt o recuperare a modelelelor de ii și ornamente de pe țesături, în general, pentru toate zonele etnografice românești.

 

Mai multe detalii gasiti pe facebook: https://www.facebook.com/events/194314170719405/; https://www.facebook.com/events/296627400471515/?ref=22

 

Un comentariu la “Daca inima ta s-ar imbraca intr-o haina

  1. Va fi o zi plină de evenimente frumoase dedicate iei. Felicitări pentru inițiativă și succes deplin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la iunie 19, 2013 de în Blog, Tancul Cooltural şi etichetată , , , , , , .
%d blogeri au apreciat: